De pedagogische visie van...
Rudolf Steiner

De ontwikkeling van het gevoelsleven en creatieve vorming zijn de basis voor de verstandelijke ontwikkeling van kinderen. Dat was de overtuiging van Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie en de vrijescholen. Ook in de kinderopvang wordt er volgens zijn visie gewerkt.

De pedagogische visie van... <br>Rudolf Steiner

Levensloop
Rudolf Steiner groeit op op het Oostenrijkse platteland. Op de dorpsschool waar hij naartoe ging, waren vakken als taal en rekenen net zo belangrijk als creatieve vakken. Na zijn middelbare schooltijd studeert hij wiskunde, natuurkunde en scheikunde aan de technische universiteit in Wenen. Ondertussen geeft Steiner bijlessen en begeleidt hij als privéonderwijzer een jongen met een  ontwikkelingsstoornis. Het brengt hem tot inzichten over pedagogiek en didactiek. Wat zijn studies betreft is hij hevig geïnteresseerd in het werk van de filosofen Friedrich Nietzsche en Johan Wolfgang von Goethe, en doet onderzoek naar hun ideeën. Hij gaat filosofie studeren en zijn proefschrift wordt later opgenomen in zijn bekende boek De filosofie van de vrijheid, dat de basis legt voor de antroposofie.



Theorie en visie
De antroposofie is de visie waarmee Steiner bekend wordt. De term komt van de Griekse woorden anthropos (mens) en sophia (wijsheid). Volgens Steiner bestaat een mens uit meer dan een lichaam; de mens heeft ook een ziel die onafhankelijk van het lichaam bestaat en die na de dood reïncarneert. Mede omdat hij zijn bevindingen niet wetenschappelijk kan onderbouwen, is er kritiek. Later wordt hij ook van racisme beschuldigd vanwege ideeën over rassen.


Meer lezen over de theoretische visie van Steiner en waar we deze visie vandaag de dag nog terugvinden? Lees dan verder op pagina 16 van KIDDO 5 (2014). 
Nog geen abonnee? Neem dan nu een abonnement.
 





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]