Digitale heen-en-weersystemen

In een wereld die steeds verder digitaliseert, blijft ook de kinderopvang niet achter. Steeds meer opvang vervangt het klassieke heen-en-weerschrift door een digitaal registratie- en communicatiesysteem tussen opvang en thuis. KIDDO luistert naar de sector: gebruik dergelijke tools met gezond verstand én in dialoog.
Digitale heen-en-weersystemen

Heen en weer toen en nu

Een goede communicatie tussen opvang en ouders is essentieel. Sommigen gebruiken ter ondersteuning heen- en weerschriftjes. Ouders noteren hierin hoe hun kind slaapt, eet en stoelgang maakt, wat een nieuw woord of favoriet speeltje is, enzovoort. De kinderopvang doet hetzelfde, aangevuld met informatie over activiteiten, leuke anekdotes en andere observaties. Zo reizen de schriftjes dagelijks met de kinderen mee tussen opvanglocatie en thuis. Een schriftje waarin veel informatie gedeeld wordt, kan de afstemming tussen opvang en thuis makkelijker maken. Voor ouders die een andere taal spreken of voor begeleiders die niet graag schrijven werkt het al een stuk minder goed. Bovendien bestaat het risico dat het dagelijkse gesprek minder aandacht krijgt: alles staat immers al in het schriftje.

Die papieren heen-en-weer communicatie bestaat vandaag ook digitaal. Met een wachtwoord kunnen ouders en opvang online informatie uitwisselen over het kind. Dat gaat van basic tot heel uitgebreid. Sommige opvanglocaties gebruiken dergelijke systemen in de eerste plaats om aanwezigheid te registreren. Er is dan vaak een badgesysteem aan gekoppeld waarmee ouders hun kinderen automatisch in- en uitchecken. Andere opvangorganisaties nemen in het digitaal systeem ook informatie op over slapen, eten, luiers. Soms vertelt de opvang nog iets extra over activiteiten of bijzonderheden van de voorbije dag. In extremis kunnen ouders hun kind in de opvang live volgen.

 
Lees verder in KIDDO 6 (2015) vanaf pagina 23. Nog geen abonnee? Klik hier.




Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]