Elkaar ontmoeten: een mooie taak voor de opvang

Steeds meer kinderopvang creëert ontmoetingsmogelijkheden: vooral tussen ouders en begeleiders en tussen ouders onderling. Van waar al die aandacht voor ontmoeting ? Wat brengt dit bij? Is dit wel een taak voor de kinderopvang? En zo ja, hoe doe je dit dan en waar moet je op letten ? KIDDO vroeg het aan Rita Pues, coördinator van kinderdagverblijf Wigwam in Kessel-Lo dat ontmoeting centraal stelt.

Elkaar ontmoeten: een mooie taak voor de opvang

In het leven van veel kinderen en jonge ouders is (voorschoolse)kinderopvang de eerste plek waar ze, buiten hun eigen familie en vriendenkring, in contact komen met anderen in dezelfde levensfase. Daarom is het dé plek om aan ontmoeting te werken. Het feit dat jonge ouders met kinderen ongeveer dezelfde dingen meemaken – het eerste tandje, de eerste stapjes, de eerste woordjes en de eerste driftbuien– werkt zeer verbindend. En ook de kinderen onderling werken verbindend: ouders spreken makkelijk een andere vader of moeder aan wanneer ze weten ‘dat dat kind het vriendje is van mijn kind’. Kortom, kinderopvang heeft het in zich om contact tussen ouders, kinderen en begeleiders te bevorderen. Als je dat doet, ondervindt je opvang daar meteen verschillende voordelen van.

Waarom besteedt jullie opvang specifieke aandacht aan ontmoeting?
Wigwam-coördinator Rita Pues: ‘Voor de ouders kan het ontzettend veel betekenen om contacten te leggen met andere ouders en een soort ouderlijk sociaal netwerk op te bouwen. Anderen ontmoeten en ervaringen delen, zorgt voor nieuwe ideeën en geeft nieuwe energie. Het is fijn om te kunnen zeggen ‘ik heb een slapeloze nacht gehad’ of ‘dat zindelijk worden gaat goed’. En het is handig als je kunt vragen waar je goedkope kinderspullen kunt vinden. Ik merk dat ouders elkaar praktische tips geven over babysits of verhuizen of vakanties met kleine kinderen. Wanneer ouders zich thuis voelen in de opvang, voelen de kinderen zich bovendien ook meer op hun gemak.’ 


Meer lezen? Kijk in KIDDO 5 (2014) op pagina 30 en verder!
Nog geen abonnee? Neem dan nu een abonnement.
 





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]