Fitte kinderen bij de gastouder

Een gezonde leefstijl is steeds minder vanzelfsprekend. Jeugd groeit op in een omgeving waarin doorgaans weinig wordt bewogen en veel en ongezond wordt gegeten. En dat heeft gevolgen. Wist je dat maar liefst 14 procent van de kinderen in Nederland en een vergelijkbaar percentage kinderen in België overgewicht heeft? Als gastouder kun jij ook een steentje bijdragen aan de gezondheid van de kinderen die jij opvangt!
Fitte kinderen bij de gastouder

Een bekend gezegde luidt: it takes a village to raise a child. Zeker als het gaat om een gezonde manier van leven, speelt de hele omgeving van kinderen een rol – niet alleen opvoeders, maar ook scholen en kinderopvang. Juist tijdens hun jeugd leren kinderen wat leuk en normaal is. Als ze opgroeien in een omgeving waarin bewegen wordt aangemoedigd en gezonde voedingsmiddelen vanzelfsprekende keuzes zijn, wordt dat voor hen de normaalste zaak van de wereld en hoeven ze als volwassene geen ongezonde gewoontes af te leren. Jong geleerd is immers oud gedaan!
In de gast- of gezinsopvang ben je in de gelegenheid om kinderen te stimuleren tot een gezonde leefstijl. En dat is helemaal niet zo ingewikkeld.

Water, het gezonde alternatief
Jonge kinderen hebben elke dag 1,2 liter vocht nodig. Dat komt neer op zes volle glazen. Pakjes drinken – vruchtensap, zogenaamd gezonde yoghurtdrankjes of andere zoete dranken – lijken soms een makkelijke optie, maar zijn geen verstandige keuzes: kinderen die elke dag zoete drankjes uit een pakje drinken, krijgen op jaarbasis ruim zes kilo suiker per jaar binnen! Dat zijn dikmakers, die ook nog eens heel slecht voor de tanden zijn. Ook ranja, frisdrank en diksap zijn calorierijk. Het slimme alternatief? Water! Dat bevat geen calorieën, maar wel goede bouwstoffen, zoals mineralen. Water is bovendien de goedkoopste dorstlesser en komt zo uit de kraan. Als je kinderen al jong laat wennen aan de smaak van water én je zelf het goede voorbeeld geeft door water (of thee) te drinken, raken ze er vanzelf aan gewend. Het is de meest eenvoudige en effectieve manier om structureel bij te dragen aan de gezondheid van kinderen. 

Gezond snacken
En dan is het tijd voor een tussendoortje. Wat geef je? Op nummer één van de meest gezonde keuzes staat fruit. Altijd goed, want fruit zit barstensvol vitamines, mineralen en vezels. En er is keuze genoeg: denk naast je gebruikelijke aanbod ook aan seizoensfruit, biologisch fruit of aan regionaal geteeld fruit. En vergeet de groentensnacks niet: worteltjes, komkommer, paprika, snoeptomaatjes of radijsjes. Bij de lunch is groente of fruit op het bij voorkeur bruine (volkoren)brood een gezond alternatief voor zoet beleg met veel suiker en/of verzadigd vet (zoals vruchtenhagel, jam of chocoladepasta). Wat dacht je van plakjes banaan, aardbei, appel, peer, tomaat, komkommer of paprika? Wil je hartig beleg aanbieden, denk dan eens aan mager beleg, zoals ei, hüttenkäse (hele jonge kaas, red.), zuivelspread, notenpasta of pindakaas met 100% noten of pinda's zonder toegevoegd zout of suiker. Het eten aanbieden op mooie bordjes of schalen, gesneden in vrolijke figuurtjes of bijvoorbeeld ingevroren als verantwoord ijsje, maakt de gezonde keuzes voor kinderen extra aantrekkelijk.
De meeste kinderen moeten even wennen aan nieuwe smaken. Soms moeten ze wel tien keer iets proeven voor ze het lusten. Prijs het kind als het een paar hapjes neemt en maak er geen punt van als het daarbij blijft. Geef niet iets anders als een kind iets niet lust, omdat je bijvoorbeeld bang bent dat hij of zij anders niet genoeg eet. Blijf de gezonde hapjes geduldig aanbieden en laat het kind zelf bepalen hoeveel het ervan eet. 

Lees verder in KIDDO 2 (2017) vanaf pagina 35. Nog geen abonnee? Klik hier.





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]