Hoe zet je KIDDO in voor je werk of opleiding?

KIDDO biedt voor iedere professional interessante artikelen, dat hoeven we je niet meer te vertellen. Alleen al door het tijdschrift te lezen krijg je nieuwe inzichten en inspiratie. Maar wist je dat je met KIDDO nog meer kunt doen? Zowel in het team met je collega's, als in de les voor studenten kun je KIDDO breed inzetten. Hier vind je alvast enkele tips.

Hoe zet je KIDDO in voor je werk of opleiding?

Lies Vernieuwe werkt bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) met dienstverantwoordelijken (bemiddelingsmedewerkers van gastouders, red.) in de gezinsopvang. Ann Van Cauteren is verantwoordelijke (locatiemanager, red.) in groepsopvang De Knuffelboom in Gent. Zij lezen KIDDO van voor naar achter en gebruiken het intensief tijdens hun werk.


Laat het rondslingeren!
Ann en Lies weten dat het om te beginnen erg belangrijk is dat alle collega’s KIDDO lezen. Hoe zorg je daarvoor? Zij geven een paar duidelijke strategieën:

  • Stuur je collega’s een mailtje. Onderwerp: ‘De nieuwe KIDDO is uit!’ Tekst: ‘Er is een artikel over studenten op stage. En één over gezonde voeding, daar hebben we het laatst nog over gehad. Die artikelen wil ik graag  bespreken?’
  • Plaats centraal een tijdschriftenrek, waarin je KIDDO een mooi plekje geeft. Haal er enkele artikelen uit en hang ze duidelijk zichtbaar op.
  • Plak op de cover een aftekenlijstje waarop iedereen zijn naam kan doorstrepen als hij KIDDO gelezen heeft. Zorg ervoor dat het tijdschrift onder collega’s rouleert!
  • Je kunt je collega’s ook vragen om op dat briefje te noteren welk artikel hen het meest boeit. 


Themamappen
Lies Vernieuwe vertelt: ‘KIDDO  is voor de meeste organisaties een tijdschrift om te bewaren, dat doen wij ook. Eerdere nummers belanden meestal in een tijdschriftenrek, waarin we geregeld zoeken naar relevante onderwerpen. Sommige organisaties ontleden KIDDO volledig, ze scheuren interviews en reportages over bepaalde onderwerpen uit en leggen zo themamappen aan.

In de ‘activiteitenmap’ zitten bijvoorbeeld een hele verzameling Okiddo’s (de activiteitenrubriek, red.), maar ook artikelen over inrichting van de ruimte, hoekenwerk, geschikt speelgoed en prikkelende materialen. In de map ‘ouderbeleid’ vind je artikelen over werken met een familiemuur, wennen, uitstapjes en activiteiten met ouders, communicatie met ouders, enzovoort. Naar aanleiding van bepaalde rubrieken, kun je ook een map ‘natuur’ aanleggen, een map ‘filosoferen’, een map over pedagogische theorieën (‘de pedagogische visie van…’). Kortom, maak de map waar jij en je collega’s behoefte aan hebben!’


Meer lezen? Kijk in KIDDO 6 (2014) op pagina 13 en verder!
Nog geen abonnee? Neem dan nu een abonnement.





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]