Kinderopvangcoach

In de recente beleidsnota's over verhoging van de kwaliteit van het werk in de kinderopvang, wordt gesproken over het aanstellen van een senior pedagogisch medewerker of 'kinderopvangcoach'. De precieze uitwerking van alle voorstellen in die nota wordt nog door alle betrokken partijen besproken, maar dat er gewerkt moet gaan worden aan de instelling van senioren en coaches is wel duidelijk. Het is de logische nieuwe stap in verbetering van de kwaliteit, waarbij uitvoerende pedagogisch medewerkers zich ondersteund weten.

 

Coachvaardigheden

 

Waar gaat het om en welke competenties zijn nodig voor de kinderopvangcoach? Cruciaal voor de kinderopvangcoach is het aanleren van coachvaardigheden om de pedagogisch medewerker op een effectieve manier te ondersteunen in haar werk. De nu ontwikkelde leergang levert je die vaardigheden en daarbij

  • Meer verdieping in begeleiding van pedagogisch medewerkers
  • Als je vastloopt in de begeleiding van pedagogisch medewerkers
  • Het ondersteunen van pedagogisch medewerkers in ‘moeilijke’ situaties

Om een idee te geven waar de kinderopvangcoach mee bezig kan en moet zijn een aantal praktijkvoorbeelden:

Casus: “Ze moeten al zoveel”

Sarah is een lieve pedagogisch medewerker met flink wat ervaring. In groepsbesprekingen hoort Kinderopvangcoach Helen steeds dezelfde uitspraak van Sarah: “Ze moeten al zoveel!” Sarah geeft daarmee aan dat ze de ontwikkeling van peuters van haar groep niet doelgericht wil stimuleren.  Helen besluit door te pakken en nodigt Sarah uit voor een gesprek. Helen start het gesprek door te benoemen wat ze gehoord heeft: “Ik hoorde jou zeggen dat de peuters op jouw groep al zo veel moeten. Vervolgens vraagt Helen Sarah om haar gedachten daarbij te laten horen. Er ontstaat een heel gesprek over de moeite die Sarah zelf ervaart bij het zich verder ontwikkelen. Sarah vertelt over hoe onzeker dat ze zich voelt …………..

 

Casus: “Ze ziet het gewoon niet”

Mieke is een peuterspeelzaalleidster met heel veel ervaring. Ze weet heel goed wat goed voor de kinderen is. Tenminste zo ziet ze dat zelf. Carmen werkt met haar op de groep en vindt Mieke te streng. Carmen heeft feedback gegeven en tijdens intervisie heeft ze geprobeerd om Mieke echt naar de beleving van de kinderen te laten kijken. Carmen meldt zich bij kinderopvangcoach Larissa en zegt: “het is een dikke muur waar ik niet doorheen kom. Ze ziet het gewoon niet.” Larissa gaat gesprekken met Mieke aan om te kijken hoe Mieke het zelf vindt gaan en om eventueel mee te kijken als Mieke daarvoor open staat.

 

Casus: “Je moet het eerst aan me vragen”

Tijdens groepsactiviteiten ziet kinderopvangcoach Danielle Patricia steeds hetzelfde doen. Alle vragen en verzoeken gaan steeds via haar. Alle kinderen moeten eerst aan haar vragen of ze iets mogen. Kinderen kijken steeds naar haar. Contact tussen de kinderen onderling is er bijna niet. Patricia heeft al meerdere keren feedback gekregen maar haar gedrag verandert niet.

 

Casus: “Ik spreek geen Somalisch”

Amin uit Somalië is een paar weken geleden gestart op de groep. Pedagogisch medewerkers maken zich zorgen. Ze zien dat Amin snel schrikt en ze vinden hem er onverzorgd uitzien. Pedagogisch medewerker Farida heeft geprobeerd om een gesprekje met ouders te voeren, maar het lukt haar niet om informatie uit te wisselen of om haar zorgen te bespreken. Ze haalt kinderopvangcoach Dave erbij en vraagt hem om met haar samen een gesprek te doen met ouders.

 

Kijk voor meer informatie over deze brandnieuwe leergang op deze pagina!





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]