Rode soep smaakt naar… aardbei

Gezond eten begint met proeven. Maar de eerste keer iets nieuws proeven gaat niet altijd vanzelf. Hoe kun je dat stimuleren? Voor het REWARD-project bracht VBJK een film uit waarin goede praktijken in beeld komen. Eén van de scènes gaat over aardbeiensoep. Speciaal in KIDDO lees je de activiteiten die grotendeels achter de schermen plaatsvonden.
Rode soep smaakt naar… aardbei

In groepsopvang De Knuffelboom in Gent zijn er enkele medewerkers, ouders en kinderen met groene vingers. Ieder jaar opnieuw zorgen ze voor lekker geurende kruiden, kersttomaatjes, bessen en veel meer uit eigen tuin. Begeleidster Isabel legt uit wat de opvang zaait, plant en oogst. ‘We kiezen voor eetbare planten die kinderen kunnen proeven. Dat proeven gebeurt als we buiten spelen, maar ook samen met de ouders. Wanneer zij hun kind brengen en halen, gaan heel wat vaders en moeders met hun kind snel nog iets snoepen in de tuin. Heerlijk toch? Het werk levert resultaat op waarvan iedereen kan genieten.’

De tuin is typisch voor deze groepsopvang en De Knuffelboom heeft wel meer projecten over eten. Het achterliggende idee is: kinderen die betrokken worden bij activiteiten die met voeding te maken hebben, worden meer avontuurlijke eters. Voordat het eten wordt opgediend, is er meestal al heel wat aan vooraf gegaan. Kok Sabine: ‘We werken samen met een grootkeuken (cateraar, red.) die het eten zo veel mogelijk lokaal, biologisch, seizoensgebonden en fair trade levert. Als het kan, breng ik de maaltijd op smaak met kruiden uit onze tuin. We kweken en oogsten samen met de kinderen ingrediënten die het eten een lekkere finishing touch geven. Het is meteen een leuke extra van mijn job.’ Zelf groenten kweken en oogsten, fantasiekoken in een uitgebreide speelkeuken, samen de tafel dekken… Op verschillende manieren beleven kinderen wat eten is. Buiten is dat: de natuur respecteren. En eenmaal rond de tafel: met je zintuigen nieuwe dingen ontdekken, gezellig samen zijn en tijd maken voor elkaar.

Smaaktest

In de film vertelt de expert over eten en proeven: ‘Baby’s lusten veel. Ze beginnen met een groentebrij of fruitpapje, stappen daarna over naar een maaltijd met stukjes groente, aardappels en bataat (zoete aardappel), rijst en couscous, pasta en noedels, een beetje vis of vlees… Er zijn veel smaakcombinaties. Van jongs af verkennen de baby’s lepeltje per lepeltje de nieuwe smaken en texturen. Voordat je kunt zeggen of je iets wel of niet lust, moet je verschillende keren proeven.’

Vandaag gaan de kinderen van De Knuffelboom experimenteren: Elena lust geen aardbeien, Leon en Lilith zijn dol op aardbeien en Walter heeft nog nooit een aardbei gegeten. Als kinderen iets niet graag eten, loont het om het eens op een andere manier te proeven. Dus maakt kok Sabine samen met begeleidster Tatiana en enkele kinderen een soepje van aardbeien met munt. De kookploeg respecteert een goede hygiëne: handen wassen, haar onder een muts, schort aan… De kinderen zien Sabine dagelijks aan het werk, nu doen ze net als zij.

Aardbei: snijden, ruiken en proeven

Leon, Lilith en Elena wassen elk om beurt de aardbeien. Sabine toont de kinderen hoe ze het groene kroontje uit de aardbeien kunnen trekken, Tatiana laat zien hoe ze de aardbeien in stukjes kunnen snijden. Elena, Leon en Lilith snijden. De stukjes van Elena en Leon gaan in de kom, bij Lilith verdwijnen de stukjes in haar mond. Haar ogen blinken van plezier. Tatiana ziet het en speelt hierop in. ‘Kijk, Lilith vindt aardbeien lekker. Zullen we allemaal eens proeven?’ Tatiana weet dat Elena de vorige keer niet wilde proeven. Nu brengt Elena de aardbei aan haar lippen. Ze likt er even aan en krijgt een kleine rilling over haar lijfje. Het eerste proefexperiment is gelukt.

Muntblaadjes: plukken, ruiken en proeven

De kinderen en Tatiana gaan in de tuin muntblaadjes halen. De muntplant wordt bijna kaalgeplukt. ‘Oei… Voorzichtig, we hebben maar enkele blaadjes nodig. Ruik eens.’ Tatiana houdt hen een blaadje voor. ‘Dat ruikt lekker fris, hé. Wil je ook eens proeven?’ Leon likt even aan de munt. Elena en Lilith ruiken voorlopig alleen maar. Na een paar aanmoedigingen van Tatiana steken ze alle drie een muntblaadje in de mond. De kinderen trekken gekke bekken, maar na enkele seconden vinden ze het ‘lekker!’ Als de kinderen terug in de keuken zijn, gooien ze hun zelf geplukte muntblaadjes bij de aardbeien in de blender. Dit was het tweede proefexperiment. 

Lees verder in KIDDO 3 (2017) vanaf pagina 16. Nog geen abonnee? Klik hier.

Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]