Samen sterk in Leuven

Op bezoek in Huis van het Kind. ‘Een Huis van het Kind wordt dé lokale informatie- en ondersteuningsplaats voor alle gezinnen’, staat in het decreet Preventieve Gezinsondersteuning te lezen (zie kader). Ondertussen gingen de eerste Huizen van het Kind in Vlaanderen en Brussel van start. KIDDO snuift de sfeer op in Huis van het Kind Leuven.
Samen sterk in Leuven

 

Een regenachtige woensdagochtend. Op het gelijkvloers van Huis van het Kind Leuven heerst om half negen ’s ochtends al een gezellige drukte. Twee mama’s verzorgen hun baby’s voordat ze naar het consult van Kind & Gezin gaan. Een andere mama – kind op de arm – neust wat in de uitgebreide bibliotheek die één volledige muur van de ruimte in beslag neemt. In de kasten staan honderden boeken, dvd's en ander educatief materiaal over gezin en opvoeding, door de jaren heen verzameld door de Opvoedingswinkel. Een medewerker van het Huis van het Kind spreekt haar aan. Of ze al een beetje vertrouwd is met het aanbod binnen Huis van het Kind? Weet ze dat ze in afwachting van het consult bij de dokter terechtkan in de spel- en ontmoetingsruimte op de eerste verdieping? De adviesruimte op de tweede verdieping wordt gebruikt voor gesprekken met ouders.

Fysiek huis én een netwerk

Huis van het Kind is in Leuven een écht huis, met muren en een dak. Dat hoeft niet per se. Het gaat erom dat er in elke gemeente een netwerk bestaat met uiteenlopende ondersteuning en dienstverlening voor gezinnen. In elke regio kan zo’n Huis verschillen. Huizen van het Kind hebben dus niet per se hetzelfde aanbod, maar overal is het dé lokale referentie voor informatie en ondersteuning voor ouders en kinderen. Vaak – zoals in Leuven – is ook kinderopvang daarbij betrokken. In Leuven gaat het om een fysiek huis én een netwerk. Het netwerk rondom het Huis heeft een lange voorgeschiedenis en is ontzettend uitgebreid: 25 organisaties zijn formeel lid van de netwerk-vzw. Het is vanuit deze organisatie dat Huis van het Kind Leuven erkenning en subsidies krijgt van Kind & Gezin, de overheidsdienst voor kinderopvang en preventieve gezinsondersteuning. Daarnaast zijn nog meer partnerorganisaties lid van een breder netwerk rond het Huis. ‘Hier in Leuven noemen we dat het Netwerk Gezinsondersteuning’, vertelt coördinator Murielle Mattelaer. ‘Met meer dan honderd organisaties proberen we met een zo divers mogelijk aanbod zo veel mogelijk gezinnen te bereiken en te ondersteunen.’

Lees verder in KIDDO 1 (2016) vanaf pagina 10. Nog geen abonnee? Klik hier.

 





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]