Van badboekje tot graphic novel… Hoe stel je een goede boekcollectie samen?

Dat voorlezen en zelf lezen belangrijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen behoeft geen betoog meer. Leuk en aardig natuurlijk, maar hoe pak je het stimuleren van voorlezen nou aan, in je eigen groep of thuis, als gastouder of onthaalouder? Met deze tips begin je bij de basis: het samenstellen van een hele fijne boekencollectie met voldoende uitdaging voor ieder kind!
Van badboekje tot graphic novel… Hoe stel je een goede boekcollectie samen?

Zin in wat feiten en cijfers?

  • Door 15 minuten per dag vrij te lezen, leert een kind 1000 nieuwe woorden per jaar.
  • De taal in boeken is veel rijker dan de taal van alledaagse gesprekken. Deze boekentaal verrijkt de woordenschat van kinderen.
  • Als er minimaal een kwartier per dag vrij gelezen wordt op de opvang, op school en/of thuis, leest een kind in een jaar tijd bijna 1,2 miljoen woorden (Kunst van Lezen 2011).
  • Kinderen die plezier hebben in lezen, lezen meer en behalen daardoor betere schoolresultaten. Vrij lezen (of voorlezen) heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, grammatica, begrijpend lezen en schrijven (Mol 2010).

Waar begin je?

De start van een goed voorleesklimaat begint natuurlijk bij een mooie, gevarieerde boekencollectie.

Het bezit van een afgewogen en kwalitatieve boekencollectie is voor een kinderopvanglocatie of gastouder daarom erg belangrijk. Bij iedere ontwikkelingsfase die een kind doormaakt passen verschillende soorten boeken. Door het aanbod hierop af te stemmen kun je een doorgaande leeslijn naar de basisschool en de buitenschoolse opvang realiseren.

De ideale boekencollectie voor (hele) jonge kinderen bestaat uit de volgende (soorten) boeken:

BBB-boekjes (bed, bad, buggy)

Dit zijn boekjes (bijvoorbeeld kraakboekjes, stoffen boekjes of foamboekjes) die baby’s van ongeveer 6 maanden al kunnen laten wennen aan het concept ‘boek’.

Praatje-Plaatjeboekjes

Dit zijn boekjes met op iedere pagina een voor het kind bekend voorwerp met eventueel eronder de naam van het voorwerp (bijvoorbeeld bal). Dit kunnen geïllustreerde afbeeldingen zijn, maar ook foto’s. Dit soort boeken kun je ook goed inzetten om kinderen met een buitenlandse achtergrond basiswoorden te leren.

Mini-verhaaltjes

Dit zijn (meestal) kartonnen boekjes waarin een bekend voorwerp onderwerp wordt van een oorzaak-gevolgsituatie (bijvoorbeeld op de rechterpagina een hemd en op de linkerpagina een kindje met het hemd aan).

Aanwijs- en benoemboeken

Dit zijn boeken met verschillende soorten (herkenbare) voorwerpen die kinderen spelenderwijs leren hun woordenschat uit te breiden. Vaak staan de woorden die op de tekening staan in de tekst, soms in een andere kleur zodat ze makkelijk herkenbaar zijn.  

Zoekboeken

Dit zijn prentenboeken (veelal zonder tekst) waarin kinderen diverse terugkerende voorwerpen of figuren kunnen zoeken. Deze boeken stimuleren de woordenschat en het nauwkeurig kijken. Bekende voorbeelden hiervan zijn: Waar is de taart? De gele ballon en voor oudere kinderen: Waar is Wally? Denk ook eens aan Sinterklaas of Nederland, twee prachtige zoekboeken van Charlotte Dematons.

Lees verder in KIDDO 6 (2016) vanaf pagina 15. Nog geen abonnee? Klik hier.

Over de auteur
Merel de Vink helpt via haar boekhandel Leesvink scholen bij het opzetten en onderhouden van een goede, uitdagende en inspirerende schoolbibliotheek. Daarnaast adviseert Merel kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang over hun boekencollectie. Ook geeft Merel workshops, lezingen en ouderavonden over boeken aan leerkrachten, (PABO)studenten, pedagogisch medewerkers en ouders. Kijk voor meer info op www.leesvink.nl





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]