Kinderen en de zorgverzekering: hoe zit dat precies?

Elke Nederlander heeft de wettelijke plicht zich te verzekeren tegen zorgkosten. Dit doe je door een zorgverzekering af te sluiten. Ook kinderen moeten verplicht verzekerd zijn, maar hiervoor gelden wel afwijkende regels. Zolang iemand de leeftijd van 18 jaar nog niet heeft bereikt, kan diegene meeliften op de zorgverzekering van een ouder. Dit moet echter wel concreet geregeld worden, anders zijn de gemaakte kosten niet gedekt.
Kinderen en de zorgverzekering: hoe zit dat precies?

 

Gezinsuitbreiding

Als er gezinsuitbreiding op komst is, is het raadzaam om de polisvoorwaarden van je zorgverzekering even na te kijken. Lang niet alle zorg rondom de zwangerschap wordt namelijk in financieel opzicht vanuit de zorgverzekering gecompenseerd. Zo is een bevalling in het ziekenhuis deels voor eigen rekening als er geen medische noodzaak voor is. Na de bevalling heb je recht op kraamzorg, maar ook daarvoor betaal je een eigen bijdrage.
 

Meeverzekeren is een keuze

Je kunt er als ouders voor kiezen om je kind mee te verzekeren bij je bestaande zorgverzekering, maar je bent daartoe niet verplicht. Je kunt namelijk voor het kind ook een aparte polis afsluiten bij een andere verzekeringsmaatschappij. Als je ervoor kiest om het kind mee te verzekeren bij je eigen polis, doe je er verstandig aan om die eerst goed te vergelijken met die van je partner. Het is namelijk slim om als ouders de beste zorgverzekering van de twee te kiezen en daar je kind aan te melden. Zo profiteer je van de meest optimale zorg voor je kind, inclusief eventuele aanvullende verzekeringen. Heb je geen van beiden een aanvullende verzekering, maar wil je die wel voor je kind (bijvoorbeeld in verband met een brillenvergoeding of orthodontie), dan kun je ervoor kiezen om voor jezelf een aanvullende verzekering af te sluiten die voorziet in dekking van dergelijke kosten. Vervolgens geef je aan dat je kind daarbij ook meeverzekerd dient te worden.

Geen premie, geen toeslag

Voor het verzekeren van een kind betaal je dus geen premie. Het kind heeft daarom ook geen recht op het ontvangen van zorgtoeslag. Die is immers niet nodig, omdat er geen premiebetalingen plaatsvinden. Voor een kind is ook het eigen risico niet van toepassing. Waar je als volwassene in 2023 een eigen risico van 385 euro hebt voor zorgkosten, worden voor een kind alle zorgkosten vergoed. Let wel: we hebben het hier over het wettelijk verplichte eigen risico, niet over de eigen bijdrage die voor sommige behandelingen geldt. Het kan zijn dat je voor bepaalde zorgkosten een eigen bijdrage moet betalen en daarin wordt geen onderscheid gemaakt tussen volwassenen en kinderen. Afhankelijk van de gekozen verzekeringsmaatschappij is het soms wel mogelijk om die eigen bijdrage via een aanvullende polis te verzekeren.

Handige tips

Houd er rekening mee dat je de zorgverzekering voor je kind binnen vier maanden na de geboorte moet regelen. Als je het kind binnen die termijn inschrijft bij een zorgverzekeraar, zullen alle zorgkosten vanaf de geboorte worden vergoed. Verzuim je echter om de inschrijving binnen deze termijn af te ronden, dan draai je zelf op voor de kosten in de reeds verstreken periode. Het is dus zaak om dit op tijd te regelen. En wat doe je in geval van een scheiding? Als de ouders uit elkaar gaan, is het gebruikelijk (maar niet verplicht!) om het kind in te schrijven bij de ouder die de zorg voor het kind op zich neemt. Dit is vooral aan te bevelen wanneer de onderlinge verstandhouding tussen de ouders niet meer zo goed is. Maar als je er liever voor kiest om het kind ingeschreven te laten bij de andere ouder, dan is dat gewoon mogelijk.





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]