De rol van vaders in kinderboeken

In de opvang spelen kinderen met poppen, auto's, blokken, ballen en… boekjes. Het is dus niet onbelangrijk dat je in de opvang aandacht schenkt aan diversiteit in die boekjes. Diversiteit in huidskleur moet aan bod kunnen komen, maar ook diversiteit in gender. Sta eens stil bij de vaders in de boekjes die jij voorleest.
Als je de beeldvorming van vaders in heel wat kinderboeken bekijkt, valt het op dat het vaak om stereotiepe beeldvorming gaat. Zo zijn vaders opmerkelijk 'afweziger' in het verhaal. Moeders komen vaak voor, terwijl de vader veel minder te bespeuren is of een kleine, minder 'belangrijke' rol speelt. Maar uit een eenvoudig onderzoek bij een aantal dagverblijven (zie lijst verderop) blijkt dat er wel genoeg boeken bestaan waarin vaders positief in beeld komen… Geef ze zeker een plaatsje op de boekenplank!

Huizenhoog cliché
Dat zorgen en liefdevol omgaan met kinderen vooral weggelegd is voor vrouwen, is een huizenhoog cliché. Maar die benadering staat eigenlijk haaks op de realiteit van alledag en je kunt dit dus beter mijden. Dit is in het belang van kinderen én vaders. Jonge kinderen staan als lezer immers onder invloed van de schrijver: ze aanvaarden voorlopig nog erg makkelijk wat hen in een boek wordt voorgelegd. Voldoende positieve aandacht voor vaders op een realistische manier is dus erg belangrijk. Zo zullen de kinderen hun vaders ook op een niet-stereotiepe manier bekijken.

Ook al is er een tendens om zorgende vaders meer in beeld te brengen, toch worden ze nog (te) vaak gezien als minder deskundige verzorgers van een kind. De omgeving twijfelt soms aan de kwaliteit van vaderlijke zorg en dit is onterecht. Als opvangouder of medewerker in een kindercentrum kun je een belangrijke rol spelen in deze context. Bij de selectie van leesboekjes kun je nagaan of de beeldvorming die erin voorkomt, aansluit bij de maatschappelijke diversiteit en of de verhalen de (enge) stereotiepe beelden over vaders, uit de weg gaan.

Lees verder in KIDDO vanaf pagina 34.





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]