13 trends over voeding

Gezonde voeding is complexe materie. Tegenwoordig wordt er zoveel over geschreven en gezegd. Hierdoor kan het lastig zijn om je weg te vinden in de voedingsaanbevelingen. Wat is nu gezonde voeding, en welke producten kun je beter vermijden? KIDDO verdiepte zich in de laatste voedingstrends.

13 trends over voeding

1. Wat is gezonde voeding?
Het ene kinderdagverblijf houdt de Schijf van Vijf aan of volgt de voedingsaanbevelingen van het Voedingscentrum of Kind en Gezin. Het andere neemt haar eigen standpunt in en stelt een voedingsbeleid op. Maar wat is nu eigenlijk gezonde voeding? De meningen zijn hierover verdeeld. En dat zorgt ervoor dat voeding zo’n ingewikkeld thema is. Ook KIDDO heeft het antwoord niet 1-2-3 paraat. Wel kun je een aantal richtlijnen aanhouden bij de keuzes van producten die je aanbiedt in het kinderdagverblijf:

  • Eet alleen producten die je (over)grootmoeder als voedsel zou herkennen. Zolang het verse producten zijn, zou je (over)grootmoeder allicht ook nieuwe producten uit andere landen herkennen. Denk aan olijven, fetakaas en zoete aardappelen.
  • Onbewerkte, natuurlijke voeding bevat hogere concentraties voedingsstoffen dan bewerkte voedingsmiddelen.
  • Kies voor producten met onverzadigde vetten en zo min mogelijk suiker en zout.
  • Varieer zo veel mogelijk en geef liever rauwe en verse groenten en vruchten in plaats van bewerkte voedingsmiddelen met kunstmatige toevoegingen.
  • Verdiep je in de invloed van voeding op het welzijn van kinderen.
  • Kies niet (te snel) voor makkelijk, maar zie het belang in van vitale voeding.


2. Essentiële voedingsstoffen
Voeding die het dichtst bij de natuur ligt, is het gezondste voor kinderen, menen voedingsdeskundige Richard de Leth en kinderdiëtist Stefan Kleintjes. ‘Niet voor niets pleit men bij de allerjongste kinderen voor borstvoeding. Voor oudere kinderen zijn verse groenten, fruit en onbewerkte producten het beste. Elk kind in ontwikkeling verkeert eigenlijk voortdurend in een groeispurt en heeft daardoor een grote behoefte aan voedingsstoffen als mineralen en vitaminen. De hersenen ontwikkelen zich, de organen groeien, tanden en kiezen breken door, het bewegingsstelsel ontplooit zich razendsnel. Vitale en dus voedende voeding is dan ook noodzakelijk. Dit draagt bij aan de groei en herstel van botten, spieren, bloedvaten, huid en haar, maar ook aan de spijsvertering, het immuunsysteem en het geestelijk gestel. Het lichaam maakt deze essentiële stoffen niet of onvoldoende aan en haalt ze daarom uit voedsel: groente, fruit, noten, zaden, vis, ei en vlees.’


Alle 13 trends over voeding lezen? Kijk in KIDDO 6 (2014) op pagina 34 en verder!
Nog geen abonnee? Neem dan nu een abonnement.





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]