Samenwerkende opvangvormen! Een fantastische tijd voor de kinderen

Samen kun je meer. Dat merkt ook de kinderopvangbranche. Jarenlang waren de diverse vormen van kinderopvang - zoals kinderdagopvang en gastouderopvang (in Vlaanderen groepsopvang en gezinsopvang, red.) - grotendeels op zichzelf opererende ‘eilandjes’. Inmiddels is er een trend naar meer onderlinge samenwerking, bijvoorbeeld bij de activiteiten.
Samenwerkende opvangvormen! Een fantastische tijd voor de kinderen

Zomaar een donderdag. Het is schitterend weer als 150 uitgelaten kinderen arriveren bij voetbalstadion de Euroborg in Groningen. De groep – een mix van kinderen van de buitenschoolse opvang en gastouderkinderen van kinderopvangorganisatie SKSG – is vandaag te gast bij voetbalclub FC Groningen. De leeftijden variëren van zes tot elf jaar, en zelfs een dreumes van 1,5 jaar is mee! In groepjes van 30 kinderen krijgen ze een rondleiding. En het treft: de voetbalhelden gaan juist trainen. Vanaf de zijlijn kijken de kinderen hun ogen uit. Ze hebben geluk: ze mogen de spelers zelfs een hand geven. Wat cool!

‘Ja, het was voor de kinderen een geweldige ervaring’, beaamt Marleen Bos, afdelingsmanager Gastouderopvang en bemiddelingsmedewerker bij SKSG.Zomaar even bij een professionele voetbalclub kijken, dat doe je niet elke dag. Behalve de kinderen van onze buitenschoolse opvang waren ook kinderen van bij ons aangesloten gastouders gevraagd om mee te doen. Op die uitnodiging werd enthousiast gereageerd, er waren er verscheidene van de partij.’

 

Gastouderkinderen? Welkom!
Sinds mei 2014 organiseert de Groningse kinderopvangorganisatie onder de noemer SKSG Xtra in bepaalde weken per jaar groots opgezette activiteiten voor de buitenschoolse opvang. Marleen: ‘Primair wil SKSG dat de kinderen een onvergetelijke tijd beleven op de opvang, zodat ze er later met veel plezier aan terug denken. Daarom bieden we speciale en uitdagende activiteiten aan. De insteek is dat de kinderen zich op alle gebieden kunnen ontwikkelen.’ SKSG heeft een paar centrale thema’s bedacht waaraan de activiteiten worden opgehangen, namelijk koken, sport & spel, natuur & techniek en kunst & cultuur. Samenwerking staat hierbij centraal: met scholen, theater, FC Groningen, boswachters, Jonge Onderzoekers en andere partijen. De activiteiten worden groots opgezet. Zo was er al een Modderdag (inclusief een heuse modderglijbaan), hebben de kinderen een theatervoorstelling bezocht en was recent op alle locaties een ‘Ik ben de chef!’-week  met allerlei uitdagende kookactiviteiten. Alle locaties van de buitenschoolse doen mee met de activiteiten, maar daar blijft het niet bij. Bij alle activiteiten worden ook gastouders van harte uitgenodigd om met de kinderen (tot gemiddeld twaalf jaar) te komen naar een bso-locatie in de buurt.
 

Meer lezen? Kijk in KIDDO 1 (2015) op pagina 23 en verder!
Nog geen abonnee? Neem dan nu een abonnement.





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]