Avontuurlijk spelen

Of je nu vier of twaalf jaar bent, spelen in een uitdagende omgeving en zelf op ontdekking gaan met de buitenschoolse opvang is superleuk. Volwassenen zijn soms minder enthousiast omdat ze bang zijn dat er iets kan gebeuren. Waar ligt die grens tussen veiligheid en uitdaging? Twee opvangorganisaties geven hun mening.

Avontuurlijk spelen

Op onderzoek uitgaan, door bosjes kruipen, met water spelen: bij Stichting Kinderopvang Oegstgeest (SKO) gebeurt het allemaal. En niet zonder reden. Uit onderzoek blijkt dat alles wat kinderen zelf beleven en ervaren, beter beklijft. ‘Wij vinden het belangrijk om kinderen tijdens onze opvang afwisselende, uitdagende en gezonde activiteiten te bieden. Bij mooi weer betekent dat dat we erop uit trekken. Dat ze daar af en toe een blauwe plek of een geschramde knie aan overhouden, weegt niet op tegen het plezier en de trots als het uiteindelijk lukt om te balanceren op een boomstam of in een boom te klimmen. Dat geeft het zelfvertrouwen een flinke oppepper. Bovendien groeien de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen zichtbaar als kinderen de ruimte en de vrijheid krijgen om te spelen. Door het verleggen van hun grenzen ontdekken ze zelf wat veilig is. Het maakt niet uit of dit binnen- of buitenspelen betreft’, meent SKO-locatiemanager Frances Houtman.

Uitdagende omgeving
Kinderen die de hele dag op school hebben gezeten, willen hun energie kwijt. Ze willen rennen, klimmen en klauteren. Ze willen op avontuur gaan en nieuwe dingen ontdekken. Kinderen hebben de ruimte nodig om te kunnen groeien, fysiek en mentaal. Ze leren door te experimenteren, hun grenzen te verleggen en risico’s in te schatten. Die ervaringen zijn goed voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen hebben hiervoor een uitdagende omgeving en ruimte nodig. Natuur biedt kinderen die omgeving, maar dat neemt niet weg dat je ook binnen een prikkelende omgeving en bewegingsruimte  kunt creëren. Kinderen vinden het nu eenmaal heerlijk om hun eigen gang te gaan en de vrijheid te voelen. Natuurlijk brengt avontuurlijk spelen, zowel binnen als buiten, risico’s met zich mee, dat is nu eenmaal zo. Een kind kan uit een boom vallen, struikelen over een boomstronk of van een muurtje vallen.

 

Meer lezen? Kijk in KIDDO 5 (2014) op pagina 18 en verder!
Nog geen abonnee? Neem dan nu een abonnement.

 





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]