Een Europees kwaliteitskader voor kinderopvang

De EU-Commissie Onderwijs heeft het Europees kwaliteitskader voor de kinderopvang (The European Quality Framework – of EQF) gepubliceerd. Het EQF benoemt daarin vijf thema’s die onmisbaar zijn voor goede kwaliteit van voorzieningen voor jonge kinderen: toegankelijkheid voor alle kinderen, een goed personeelsbeleid, een pedagogisch curriculum, monitoring en evaluatie en goede financiering.


Deze vijf thema’s maken nu ook al deel uit van elk Nederlands pedagogisch beleidsplan. Bovendien ligt er al een behoorlijke stapel aan rapporten en boeken die hier allemaal ook iets over zeggen, zoals die van het NCKO, van Bureau Kwaliteit Kinderopvang, de Wet kinderopvang en de Pedagogische kaders. Wat heb je dan aan nog zo’n document? Het is juist omdat we al zoveel hebben, dat het soms moeilijk is te weten waar je je aan vast moet houden. Dan kan het EQF als neutrale en wetenschappelijk verantwoorde richtlijn behulpzaam zijn.

Nu is het EQF interessant en lezenswaardig, maar niet makkelijk te lezen. Het is een wat ontoegankelijk Engelstalig document. Daarom hebben Bureau Mutant (Anke van Keulen) en VBJK (Jan Peeters en Ankie Vandekerckhove) het initiatief genomen het EQF toegankelijk te maken als reflectie-instrument. Om de Nederlandstalige versie ook op de werkvloer bekend te maken, heeft de expertgroep een trainingspakket ontwikkeld waarmee kinderopvangorganisaties en gemeenten hun eigen kwaliteitsdocumenten onder de loep kunnen nemen. Daarnaast heeft de expertgroep een zelfevaluatie-instrument ontwikkeld: High five quality scan.

Wie meer wil weten over The European Quality Framework kan een e-mail sturen aan: a.vankeulen@mutant.nl of jan.peeters@vbjk.be.

In september organiseert ChildCare International een professional class waarin het EQF en de High five quality scan behandeld worden. Zie voor meer informatie: www.childcareinternational.nl/seminars

Hier vind je het artikel uit BBMP over het EQF.





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]