Anita Rienstra (24) woont sinds november 2007 op IJsland. In eerste instantie wilde ze alleen een halfjaar als au pair werken, maar ze had het zo naar haar zin op het eiland, dat ze besloot te blijven. In Nederland haalde ze voor haar vertrek haar SPW 3-diploma (diploma BKO in Vlaanderen, red.). Omdat Anita het heerlijk vindt om met kinderen te werken, zocht ze een baan als kinderleidster. Ze werkt momenteel op kinderdagverblijf Klambrar in de hoofdstad van IJsland, Reykjavik.
‘Toen ik hier kwam solliciteren, vroeg de directrice met welke groep ik het liefst wilde werken’, zegt Anita. ‘Dat maakte me niet uit. Ik kreeg de groep met jonge kinderen toegewezen en daar ben ik heel blij mee. Maar als ik op de groep met oudere kinderen was gezet, had ik het denk ik net zo naar mijn zin gehad. Het maakt hier niet uit wie je bent, of je een beperking hebt of waar je vandaan komt, op Klambrar ben je welkom, dat spreekt mij erg aan.’
Opstapje
Op IJsland bestaat er geen peuterspeelzaal, er zijn alleen kinderdagverblijven. Daar doen ze veel aan de ontwikkeling van het kind, is Anita’s mening. ‘In Nederland wordt voor mijn gevoel meer de thuissituatie nagebootst. De IJslandse kinderen leren tellen, letters lezen en een beetje schrijven. Dat is bedoeld als opstapje naar de basisschool. De kinderopvang sluit goed aan op het vervolgonderwijs. Alle kinderen gaan na het kinderdagverblijf ook naar dezelfde basisschool.’
Op het kinderdagverblijf spreekt Anita IJslands. ‘De kinderen spreken natuurlijk niets anders’, vertelt ze lachend. De kinderleidster heeft een cursus IJslands gevolgd en laat zich verbeteren als ze iets niet goed zegt.
Toelating
Op IJsland moeten de ouders hun kind ook inschrijven voor een kinderdagverblijf via internet. ‘De ouders vullen een formulier in op de site van de gemeente Reykjavik en dat komt dan bij ons binnen. Wij beslissen of het kind wordt toegelaten.’ Zodra er een plekje vrij is, zijn de kinderen welkom. Als er een kind met een beperking wordt aangemeld, zoals ADHD, wordt een nieuwe begeleider aangenomen om het kind één-op-één begeleiding te geven wanneer dat nodig is.
Het is in IJsland heel normaal dat kinderen de hele week naar een kinderdagverblijf gaan. De kinderopvang waar Anita werkt is elke werkdag van half 8 ’s morgens tot half 6 ’s avonds geopend. Ouders betalen per uur voor de kinderopvang. Als het kind voor het eerst naar het kinderdagverblijf komt, gaan de ouders mee om kennis te maken. Zo kan het kind rustig wennen. Dat gebeurt meestal in de zomer. In september beginnen de kinderen dan in de groep.