Kinderyoga: leuk en ontspannend!

Ook voor kinderen is yoga een geweldige manier om te ontspannen en in contact met zichzelf en hun lichaam te blijven. Yoga is inmiddels behoorlijk ingebed in onze maatschappij. Veel volwassenen hebben al kennisgemaakt met deze traditie en ook steeds meer kinderen komen ermee in contact; via kinderyogales, kinderyogaboeken, YouTube en steeds vaker via school en de opvang. Naast allerlei lichamelijke voordelen is yoga vooral heel erg leuk om te doen! Een introductie met dierenoefeningen op muziek.
Kinderyoga: leuk en ontspannend!

Wat heeft yoga kinderen te bieden? Er bestaan heel veel yogahoudingen en oefeningen, die over het algemeen niet moeilijk en ook geschikt voor kinderen zijn. Het mooie van yogahoudingen is dat ze zowel evenwicht, kracht als flexibiliteit brengen! Door op deze leuke, ongedwongen wijze te bewegen maakt een kind snel contact met zijn of haar lichaam en ademhaling. Kinderen raken op een gecontroleerde manier hun energie kwijt en vinden hierdoor makkelijker rust en ontspanning. Deze ontspanning kan dieper zijn dan ze gewend zijn en helpt kinderen om ook in het dagelijks leven meer en makkelijker te ontspannen. Daarnaast is het heel gezond voor hun lijf: yoga vergroot het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen, vergroot het lichaamsbewustzijn en ondersteunt de motorische ontwikkeling. En, niet te vergeten, het is ook heel erg leuk om te doen!

Het gaat om plezier!

Kinderyoga kan een heerlijke activiteit zijn in de (buitenschoolse) opvang. Het is vrolijk, eenvoudig om te doen, flexibel in te plannen, voor elk kind toegankelijk en het zet meteen een fijne toon voor de dag of middag. Voor het doen van yoga met kinderen hoef je echt geen yogadocent te zijn of zelf goed te kunnen yogaën. Bij kinderyoga gaat het vooral om plezier en het direct ervaren van de oefening. Jij en de kinderen doen de houdingen dus altijd goed! Door gebruik te maken van het vele mooie materiaal dat er op de markt is en door eens op internet te struinen, krijg je een goede indruk van hoe je kinderyoga in de opvang kunt toepassen. Wil je er serieus mee aan de slag, raadpleeg dan een kinderyogadocent en vraag hem of haar om jou en je collega’s een training te geven. Wil je eens uitproberen of yoga iets voor jou en de kinderen is, dan kun je <Het dansende dierenbos> lezen. In deze vrolijke uitgave in prentenboekformaat zijn allerlei yogaoefeningen dankzij dieren begrijpelijk gemaakt voor kinderen en hun begeleiders. De ondersteunende liedjes op de cd en de illustraties spreken meteen tot de verbeelding. Waar wacht je nog op? Deze praktische handvatten helpen je alvast op weg!

Leeftijd en moeilijkheidsgraad

Yoga is voor kinderen van elke leeftijd interessant maar de manier waarop verschilt per leeftijd. De jongste kinderen zullen het vooral leuk vinden om samen met een volwassene of ander kind te bewegen en de houdingen na te doen. Voor hen zullen enkele, eenvoudige houdingen al een hele uitdaging zijn. De wat oudere kinderen vinden het leuk om fysiek uitgedaagd te worden. Voor deze kinderen is het combineren van ademhaling met de houding een extra dimensie die je aan de oefening kunt toevoegen.

Elk moment is een goed moment

Je kunt de dag met yoga beginnen of juist afsluiten, je kunt yogahoudingen tussen de activiteiten door doen, je kunt er veel of juist weinig tijd aan besteden. Als je net met yoga begint is het wel fijn om er de tijd voor te nemen. Maar zijn de kinderen (en begeleiders) eenmaal meer bekend met de bewegingen, dan kun je ze ook heel gemakkelijk door de dag heen weven. Een voordeel van yoga aan het begin van de dag is dat het een positieve, ontspannen toon zet voor wat daarna komt. Yoga aan het einde van de dag heeft het voordeel dat de kinderen heerlijk ontspannen naar huis gaan! Je kunt hier zelf mee experimenteren en kijken wat het beste werkt.

Lees verder in KIDDO 3 (2017) vanaf pagina 32. Nog geen abonnee? Klik hier.

Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]