Nieuwe mini-reeks! De eerste pedagoog: het krachtige kind

Stap kinderdagverblijf Roodebeek binnen en je komt in een gezellige chaos terecht. Of oogt het alleen maar zo? Hier staat de pedagogiek van Malaguzzi centraal: kinderen zijn krachtige kinderen. Ze leren van zichzelf en van elkaar.
Nieuwe mini-reeks! De eerste pedagoog: het krachtige kind

Een groep peuters trekt hun jas en schoenen aan, klaar om naar het park in de buurt te gaan. De andere leefgroep amuseert zich in de tuin: enkele kinderen klimmen op de glijbaan, anderen fietsen en nog een paar anderen zijn druk in de weer in de zandbak. Begeleider Wouter houdt de kinderen buiten in het oog, z’n collega Yasmina is in de leefruimte. Want ook daar spelen peuters: ééntje staat bij de schildersezel, twee anderen pendelen heen en weer tussen de keukenhoek en het speelhuisje en een derde inspecteert de verkleedkoffer. Intussen legt Yasmina grote blokken klei op een tafel. Voor een andere tafel haalt ze verf, kwasten en schortjes uit de kast. In Roodebeek is er per dag maar één voorbereide groepsactiviteit, van halfelf tot elf. De rest van de tijd kiezen kinderen zelf wat ze doen.

Als Wouter even later de kinderen binnen roept, komen ze enthousiast aangestormd. Ze kiezen voor de tafel met klei of de tafel met verfspullen. Allemaal hebben ze er zin in, behalve Achilles. Die gaat liever met de blokken spelen. Geen probleem. Als de kinderen aan het kleien en schilderen beginnen, gaan de schuifdeuren in het midden van de ruimte dicht. Zo wordt het ene groepje niet door het andere gestoord. In de rechterhoek boetseren de kinderen al druk stokjes en pluimen in de klei. Aan de overzijde kampen een paar peuters met logistieke problemen. Sommigen hebben hulp nodig om het schort over hun kleren aan te krijgen. Daarna kunnen ze zich helemaal uitleven met rode, blauwe en gele verf. Als de activiteit er dik twintig minuten later opzit, helpen de kinderen mee opruimen: ze zetten het materiaal aan de kant terwijl Wouter en Yasmina emmertjes water, borstels en vaatdoeken halen. Er volgen tien minuten intense waterpret, ze mogen zelf schrobben en hebben daar duidelijk plezier in. Aan het einde van de rit blinken de tafels.

Meer lezen? Kijk in KIDDO 1 (2015) op pagina 10 en verder!
Nog geen abonnee? Neem dan nu een abonnement.

Tips and Tricks!
Ben je op zoek naar meer verdieping over dit onderwerp? Lees dan de ondersteunende tips en adviezen bij dit artikel op www.kiddo.net/tipsandtricks. Zeker de moeite waard!

 





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]