Samen bouwen aan een groene toekomst

‘Eigenlijk zijn kinderen nu een soort cavia’s in een hok dat niet verschoond wordt.’ Iris (12) verwoordt de harde realiteit treffend. De aarde gaat steeds een beetje verder gebukt onder de gevolgen van klimaatverandering en milieuvervuiling. Hoog tijd dus dat iederéén zich een duurzamere levensstijl aanmeet. Thuis, op school én in de opvang. De aarde heeft haast. Maar waar begin je?
Samen bouwen aan een groene toekomst

 

Dat het niet goed gaat met de planeet, is algemeen bekend. Ook onder kinderen, die vaak over meer actiebereidheid lijken te beschikken dan volwassenen. Het veel gehoorde excuus ‘mijn tijd zal het wel duren’ is op hen dan ook niet van toepassing. Als zelfs mildere doemscenario’s over de gevolgen van klimaatverandering waarheid worden, heeft de aarde al voor het begin van de volgende eeuw een probleem.

Veel kinderen vinden het heel belangrijk om goed voor de aarde te zorgen. Dat lukt alleen als ze weten wat er precies aan de hand is en hoe ze in actie kunnen komen. Want wat ís het broeikaseffect nou precies? Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering? Wat hebben koeienscheten ermee te maken? Hoe het zit met de plasticsoep in de oceanen? En wat voor oplossingen bestaan er zoal? Wat kun je zelf doen? De gemiddelde volwassene zal niet zonder haperen antwoord kunnen geven op deze vragen. Waar de meeste kinderen nu op de basisschool wel enkele grondbeginselen over duurzaamheid meekrijgen, moesten veel van de oudere generaties het zonder die basiskennis doen: simpelweg omdat er in het onderwijs nog minder aandacht voor en focus op het onderwerp was.
 

Hoopgevende initiatieven!
Om alle bovenstaande redenen verscheen in april Groene voeten, een optimistisch boek dat kinderen handvatten geeft om duurzamer door het leven te gaan… en volwassenen aan te steken! Het boek helpt kinderen met eenvoudige uitleg, hoopgevende initiatieven en praktische tips de duurzaamheidsdeskundigen te worden die hun ouders en/of opvoeders misschien (nog) niet zijn.

Toegegeven, wereldleiders, grote organisaties met mandaat en mankracht en specialisten kunnen de grootste stappen zetten richting een duurzamere toekomst voor de aarde. Maar ook kennis, bewustzijn en dagelijkse kleine stappen van kinderen en de volwassenen in hun omgeving, zetten wel degelijk zoden aan de dijk. Naast laagdrempelige informatie, en interviews met experts en groene kinderen, ligt in het boek daarom veel nadruk op wat je zelf kunt doen. Thuis, op school én in de opvang.

Puur doemscenario’s schetsen werkt niet, dat is al lang gebleken. Simpele handvatten geven om er wat aan te doen zonder je leven minder leuk te maken wel. Maak eens een maandthema van dit onderwerp, ga in gesprek met de kinderen en implementeer alle verbeterpunten stap voor stap. Gebruik daarbij deze selectie van ‘doe het zelf’-tips, geselecteerd uit de vijf hoofdstukken waarin Groene voeten is opgedeeld.

Lees verder in KIDDO 4 (2018) vanaf pagina 10. Nog geen eigen KIDDO op je mat? Word gauw abonnee!





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]