Tablets in de kinderopvang

Een zoethoudertje of pedagogisch instrument? Jonge kinderen horen niet voor een schermpje te zitten, maar met hun handen in de klei en hun voeten in de modder! Ze ontwikkelen zich door de wereld te ontdekken en daarom zijn authentieke situaties van wezenlijk belang. Maar in de realiteit groeien kinderen op in een wereld die steeds digitaler wordt en ook daarin hebben zij de juiste ondersteuning nodig… Wat voegt een tablet in de opvang toe? Hoe gebruik je die nieuwe mogelijkheden optimaal?
Tablets in de kinderopvang


Al die nieuwe media, moet dat? Wees gerust, niets moet. Dit artikel is geen pleidooi voor méér media in de kinderopvang, maar het zet professionals wél graag aan het denken over de rol van de kinderopvang bij mediaopvoeding. Jullie zijn aan zet! Door het goede voorbeeld te geven en door de nieuwe middelen bewust in te zetten. Maar ook door de ideeën over media en het jonge kind op te nemen in het pedagogisch-didactisch beleidsplan van de locatie. Denk daarbij onder andere aan afspraken over welke media, afspraken over de inzet ervan en de manier waarop kinderen begeleid worden. Eerder verscheen hierover een artikel in KIDDO 7 van 2014: Mediaopvoeding, wel of niet een taak voor de kinderopvang?
Met een tablet in de groep wordt het bekijken of maken van apps, filmpjes en foto’s erg makkelijk. Maar het is niet de bedoeling om een film als zoethoudertje op te zetten: media horen hoofdzakelijk gebruikt te worden om een extra context te creëren. Maar hoe gebruik je een tablet dan wel op een bewuste en activerende manier?
 

Lees verder in KIDDO 2 (2016) vanaf pagina 12. Nog geen abonnee? Klik hier.




Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]