Tillen in de opvang: geen kinderspel


Wie in de kinderopvang werkt, weet het: tillen is je dagelijkse taak. Je legt ukjes in bed, haalt ze er weer uit, pakt ze van de grond, tilt ze op het luierkussen... Ook in de buitenschoolse opvang neem je kinderen op schoot, ruim je voortdurend speelgoed op en zijn de meubels op kinderhoogte. Daardoor wordt je rug permanent belast, wat vaak leidt tot rugklachten. Toch kun je de kans op klachten sterk reduceren, als je de dingen slim aanpakt.

In kinderdagverblijf Bubbel in Brugge zitten zo’n 30 peuters afwisselend in de opvang. Een bonte bende tussen 18 maanden en net geen 3 jaar. De meesten onder hen lopen al, maar dat neemt niet weg dat de begeleiding ook hier nog geregeld moet tillen. Verantwoordelijke Sarah Lammens: ‘De hele dag tillen onze begeleidsters meerdere keren gewichten tussen 8 en 12 kilo – de jongste baby’s zitten immers op een andere afdeling. Hoewel de meeste peuters in onze groep het stappen al onder de knie hebben, gebeurt het toch dat kinderen die pakweg 10 kilo wegen, wel voor alles hulp nodig hebben: ze moeten uit bed getild worden, op een stoel gezet worden, overeind geholpen worden na een kleine val. Dat vergt wat van de ruggen van het personeel.’
 
Houd rekening met lengte
Sarah bevestigt dat ergonomie en tillen vaak op de agenda staan wanneer het personeel overlegt. ‘We luisteren naar de vragen van wie hier werkt en proberen hun behoeften te beantwoorden. Door training aan te bieden over ergonomie en tillen bijvoorbeeld, zodat we goede tiltechnieken in de praktijk kunnen toepassen. Daarnaast zien we er ook op toe dat de taken onderling netjes verdeeld worden. We willen de la(s)t zoveel mogelijk gelijk leggen voor iedereen in het dagverblijf. Door de ruimte comfortabel in te delen, voor onszelf en de kinderen, om overbodig tillen te vermijden En: we houden rekening met de lengte van de begeleidsters. Want ook dat speelt een rol bij ergonomisch werken. Denk maar aan een afwasbeurt of de bereiding van fruitpap aan het aanrecht. Ik behoor tot de ‘groteren’ in het team en voel mijn rug soms knagen na een halfuurtje aan het aanrecht in de keuken. Maar de kleinste dame uit ons team vindt de hoogte van het werkblad juist weer perfect. Dat stemt tot nadenken.' (lacht)
 
(...)
 
Tillen in de opvang? Doe het slim!
 
Dichtbij
Als je een kind oppakt van de grond, uit het bed of uit een stoel, ga er dan zo dicht mogelijk bij staan. Dicht bij je lichaam tillen is belangrijker dan dat je rug recht is tijdens het tillen. Focus daarom tijdens het tillen op de afstand tot je lichaam in plaats van op de vorm van je rug.
 
Kinderstoel
Bij een kinderstoel vormt het eetplankje vaak een hindernis om van dichtbij te tillen. Ga dan achter de stoel staan, zo hoef je niet extreem voorover te buigen om een kind uit de stoel te halen. Zelf op kleine kinderstoelen zitten is geen goed idee. In Nederland wordt meer gewerkt met hoge tafel en stoelen, ook voor de kinderen. Als dat niet het geval is, kun je zelf het beste op een verrijdbare stoel (bijvoorbeeld bureaustoel) of een zitbal zitten.
 
Op de vloer
De allerjongsten liggen en spelen vaak op een mat op de vloer. Voor je rug echter is het een hele last om een baby van de grond te tillen. Probeer te hurken wanneer je dit doet en trek je buik in. Als je rechtop gaat staan, verdeel je zo de last over je knieën, dijspieren en buik- en rugspieren.
 
Schone luier?
Soms kun je tillen beperken of vermijden. Heeft de baby of peuter gegeten? Kijk even de luier na voor je hem op de grond zet of in een wipper of box legt. Misschien is hij aan een schone luier toe... Als je die eerst geeft, hoef je hem straks niet nog eens optillen. Voor oudere kinderen bestaan trapjes die naar het verzorgingskussen leiden: zo klimmen zij er zelf op. Vraag aan ouders ook om hun kinderen makkelijke kledij aan te trekken. Een broekje met elastiek is voor je polsen minder belastend dan een nauwe jeans.
 
Lees verder in KIDDO 1, 2012 vanaf pagina 24.
Neem een abonnement.




Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]