Waarom vieren we feest?

Waarom vieren we feest? Welke betekenis heeft dit in de kinderopvang? Hoe zorg je dat alle gezinnen zich welkom voelen? En hoe hou je de organisatie haalbaar voor de medewerkers? Kinderdagverblijf Knuffelboom XL in Gent heeft een alternatieve feestkalender en een heus feestcomité. Ann Van de Cauter en Jan De Vulder vertellen hoe zij het hele jaar door feesten.

Waarom vieren we feest?

Waarom vieren we feest in de kinderopvang?
Overal ter wereld wordt gevierd. Een feest voor het nieuwe jaar, de zonnewende, goede graanoogsten, een geboorte, een verjaardag, een sportprestatie, een herdenking… En overal ter wereld gebeurt dat op een andere manier. Ingetogen of eerder uitbundig, in grote of intieme kring, met of zonder cadeau’s… Kortom, feest maakt deel uit van een identiteit. 

Feesten geven ook structuur aan het jaar. Ze komen met een bepaalde regelmaat en zo is er altijd iets om naar uit te kijken. Met feesten kun je een persoon of een groep extra in de bloemetjes zetten. En feesten verbindt mensen, het creëert een samenhorigheidsgevoel. Door het ongedwongen karakter worden bijvoorbeeld vaak ook andere gesprekken gevoerd. Daarin zit ook het belang voor de kinderopvang: je leert elkaar op een andere manier kennen en dat ondersteunt het contact tussen kinderen, begeleiders en ouders. 

Welke feesten vieren jullie zoal?
Ann: ‘Wij zetten in op een sterke samenwerking met ouders, zij zijn de eerste en belangrijkste opvoeder van het kind. We delen met ouders de zorg voor hun kind en willen daarom opvang en thuis zo veel mogelijk op elkaar laten aansluiten. Dus zoeken we voortdurend naar gelegenheden voor contact met de ouders. Daarnaast hechten we ook veel belang aan het welzijn van de kinderen. Als je er goed over nadenkt, is de traditionele manier van feest vieren niet altijd zo kindvriendelijk. Tijdens het sinterklaasfeest heb je meestal een hoop huilende kinderen, voor vader- en moederdag knutselt de begeleider een werkje in elkaar met de naam van het kind… Daarom hebben wij beslist om de traditionele feesten aan de kant te zetten. We hebben nu onze eigen alternatieve feestkalender waarbij zowel ouders, kinderen als begeleiders aan bod komen. Jaarlijks hebben we een brunch waarvoor iedereen uitgenodigd is: kinderen, ouders, begeleiders, maar ook de buurt en enkele externe partners. Dat is het moment bij uitstek voor informele contacten, zowel tussen de ouders onderling als tussen begeleiders en ouders. We zorgen dat begeleiders op dat moment niet bezig hoeven te zijn met de praktische zaken van het feest, zodat zij tijd hebben voor een babbeltje met de ouders. Elk jaar is er ook een opendeurweek: meer dan anders lichten we dan onze werking toe, ouders zijn altijd welkom in de leefgroep maar blijven dan vaak nog veel langer en we sluiten af met een hapje en drankje.’


Meer lezen? Kijk in KIDDO 3 2014 op pagina 30 en verder!





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]