KIDDO 25 JAAR!

Bah, frietjes zijn veel lekkerder!


Verse groente en fruit? Bah, frietjes zijn veel lekkerder. Tenminste, dat denken veel kinderen. Wat weten zij van de verschillende soorten groenten? Daar valt nog heel veel in te leren. En doordat kinderen leren, lusten ze meer.

Voor veel kinderen komen groenten en fruit voorverpakt uit de supermarktschappen. Het eten op hun bord is geheel of gedeeltelijk fabrieksmatig bereid. Met flink veel suiker, zout en kunstmatig toegevoegde stoffen.
 
Vanaf het zaadje
Weet je waar eten vandaan komt, dan ga je er ook bewuster mee om. Obesitas, suikerziekte, hart- en vaatziekten, onnodig veel mensen worden geconfronteerd met aandoeningen die geheel of gedeeltelijk te voorkomen zijn door gezond leven. Voeding is daar een onderdeel van.
 
De passie die Marianne Koopman en Cathelijne van Galen zelf hebben voor biologische voeding brengen ze graag op anderen over. Daarom startten zij samen De Kinderkooktuin. Ze geven kooklessen op de buitenschoolse opvang. Marianne: ‘Als je eten uit een plastic bakje komt, dan gooi je dat gemakkelijker weg. Voedsel en de afkomst ervan heeft dan een anoniem karakter. Is het met zorg bereid en eet je het met elkaar aan tafel, dan heb je er veel meer aandacht voor. Niet alleen met het eten, maar vaak ook voor je omgeving en het milieu.’
 
Als kinderen zelf een zaadje in de grond stoppen en zien hoe een plantje zich ontwikkelt, dan wordt dat verse voedsel al een stuk interessanter en leuker. Dan zien ze pompoenen, boontjes of tomaten groeien en kunnen ze oogsten. Vervolgens gaan ze daarmee in de keuken iets klaarmaken. Een zelfgemaakte rode bietendip, courgettesoep met verse munt of andijviestamppot: als kinderen zien waar voedsel vandaan komt, dan raken ze geïnteresseerd in wat je er allemaal mee kunt maken. ‘Het werkt heel goed als kinderen de groenten kunnen gebruiken die ze zelf in de moestuin hebben zien groeien’, zegt Marianne.

Koken met kinderen
Een ui of een courgette snijden, alleen daaraan beleven kinderen al veel plezier. ‘Kies voor eenvoudige gerechten’, adviseert Marianne. ‘Niet te veel erbij halen, leer ze de pure smaken kennen.’ Je kiest een gerecht. Daarbij draait het om het hoofdbestanddeel. Daar vertel je over: hoe ziet een courgette eruit? Hoe groeit hij? Welke soorten heb je? Bolle, platte, gestreepte, gele. Dan neem je het recept door, stap voor stap. Laat de kinderen aan de kruiden voelen, ruiken en proeven. Zo ga je alle ingrediënten langs. Bij seizoensgebonden groenten kun je ook iets over het jaargetijde vertellen.
 
Lees verder in KIDDO 8 2012 vanaf pagina 32. In het artikel vind je diverse tips voor koken met kinderen en een recept voor tijdens de feestdagen.

Neem een abonnement.





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]