Commissie cao kinderopvang: extra periodiek en promotie mógen

In tijden van personeelskrapte doen organisaties er alles aan om medewerkers binnen te halen en te behouden. Van bonussen bij in dienst treden tot dienstfietsen en cadeaus voor aanbrengen van nieuwe medewerkers. Ook een nieuwe functie creëren die beter betaalt dan de cao bepaalt én een periodiek uitkeren bovenop de cao zijn wettelijk toegestaan, meldt de commissie naleving cao kinderopvang.


De nalevingscommissie heeft in november 2022 meldingen ontvangen over kinderopvangorganisatie Kindergarden, de organisatie zou medewerkers een extra periodiek hebben toegekend en de mogelijkheid bieden om promotie naar de functie ‘senior pedagogisch medewerker’ te maken. Met uitbetaling in schaal 7 in plaats van schaal 6. Dit zonder dat er sprake zou zijn van functieverzwaring.

Volgens de commissie heeft de werkgever zowel bij de toekenning van de extra periodiek als wat betreft het creëren van de functie ‘senior pedagogisch medewerker’ gehandeld binnen de mogelijkheden van de cao kinderopvang. Van het niet juist toepassen van de cao kinderopvang is derhalve naar het oordeel van de commissie geen sprake.

Afwijken van de cao mag, maar alleen met instemming van de medezeggenschap. Bijvoorbeeld voor maatwerkafspraken op ondernemingsniveau, onder andere op het gebied van reiskosten woon-werkverkeer en vergoeding voor mobiele apparatuur. Ook het toekennen van een gratificatie mag, vanwege een bijzondere reden aan een groep medewerkers of aan alle medewerkers.

Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]