Dagvoorzitter Tineke Linssen (voorzitter van het Landelijk Pedagogenplatform) opende de conferentie door de gevarieerde groep aanwezigen in gedachten nog eens terug te laten keren naar een natuurervaring in hun jeugd. Ze werden gevraagd een persoonlijke natuurervaring, op jonge leeftijd, te visualiseren. Al na één minuut vertelde iedereen geanimeerd en vol enthousiasme zijn herinneringen aan de natuur aan een van de buurmannen of -vrouwen. Door de vele vrolijke voorbeelden werd nog eens goed duidelijk hoe intens je de natuur op jonge leeftijd kunt beleven.
Vreemd genoeg geven nog niet veel kindercentra kinderen de kans om de natuur te ontdekken. De oorzaak daarvan kan gezocht worden in de ouders die niet willen dat kinderen vies worden of bang zijn dat de kinderen zich zullen bezeren. Andere redenen die vaak worden gegeven zijn de regels van de GGD/inspectie. Maar natuurbeleving in de kinderopvang is zeer belangrijk. Dit vraagt van ouders en pedagogisch medewerkers een open houding.
Sprekers met nieuwe inzichten…
Betsy van de Grift (zelfstandig adviseur en auteur) spiegelde de aanwezigen voor dat kinderen al ‘van nature’ klaar zijn voor de natuur. Zij legde de link tussen hersenontwikkeling en het aanbod aan natuur op jonge leeftijd. Bij de geboorte zijn alle hersencellen aanwezig, maar die moeten zich nog specialiseren. Dat specialiseren gebeurt door de ervaringen die het kind opdoet. Wat het kind allemaal beleeft is waarzinnig belangrijk voor de vorming van die hersencellen en de verdere ontwikkeling van het kind. Wat je als klein kind hebt ervaren, neem je je verdere leven mee als iets waar je voorkeur voor hebt. Dit zorgt ervoor dat je klaar bent voor de uitdagingen waar je in je leven voor komt te staan. En daarbij is voldoende natuur onontbeerlijk. (www.betsyvandegrift.nl)
Marc Veekamp (Veldwerk Nederland) voerde vervolgens een gesprek met een podiumpanel.
De kinderen van Kindercentrum Confetti in Rosmalen beleven volgens pedagogisch medewerker Ilse van Lier veel plezier aan hun vrij nieuwe natuurtuin. De inrichting van de tuin is gericht op natuurbeleving, -ervaring, en -ontdekking. Voor elke doelgroep zijn er uitdagende elementen aangelegd. De kinderen spelen met het water in een keienbedding, klauteren de heuvel op en af en ruiken de geuren van verschillende planten. De ouders moesten wel wennen aan de verandering van de tuin, maar door de reacties van de kinderen zijn ze allemaal erg positief. Nieuwe ouders kiezen nu speciaal voor de mooie tuin van het centrum. (www.veldwerknederland.nl en www.kanteel.nl)