KIDDO 25 JAAR!

Dat werkt! Zo maak je effectief afspraken


In de opvang maak je afspraken met kinderen. Regels zorgen voor rust, duidelijkheid en veiligheid en kunnen helpen om conflicten te voorkomen. Maar het opstellen van regels en het maken van afspraken wordt vaak als lastig ervaren. Kinderpsycholoog en opvoedkundigeTischa Neve laat zien hoe je kinderen hierbij kunt betrekken en hoe je succesvol met regels kunt werken.

 
Elke kinderopvang en daarbinnen elke groep hanteert afspraken en regels. We vinden dat vanzelfsprekend en zouden niet meer zonder kunnen en willen. Maar wat is ook alweer het belang van regels? Tischa Neve licht dit nog eens toe:
 
  • Rust en duidelijkheid: Regels geven houvast, kinderen weten waar ze aan toe zijn en dat brengt duidelijkheid en rust, ook voor de pedagogisch medewerkers!
  • Veiligheid: Veel regels zijn bedacht in het belang van de veiligheid van de kinderen, om de risico’s op ongelukken zo klein mogelijk te maken. Naast deze fysieke veiligheid bieden regels ook emotionele veiligheid.
  • Leren van waarden en normen: Kinderen moeten van anderen leren wat wel en niet mag, welk gedrag wel en niet geaccepteerd wordt. Daar helpen afspraken en regels bij.
  • Voorkomen van conflicten: Met behulp van duidelijke afspraken en regels voorkom je conflicten, zowel tussen kinderen onderling als tussen opvoeders en kinderen.
  • Gezelligheid: Het naleven van de regels en afspraken zorgt voor een ontspannen sfeer. Het samenzijn verloopt goed en daardoor kunnen kinderen en opvoeders van en met elkaar genieten!
Kinderen willen grenzen
‘Het wordt pas leuk als er duidelijke afspraken en regels zijn’, meent Tischa. ‘Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het maken van afspraken. Kinderen zijn altijd op zoek naar hun grenzen. Het is jouw taak om ze die te geven. Ik heb als opvoedkundige meegewerkt aan het tv-programma Schatjes. In veel opvoedsituaties schreeuwen kinderen bijna letterlijk om grenzen. Zonder grenzen is er te veel chaos en onrust. Ze hebben behoefte aan houvast, willen weten waar ze aan toe zijn. Als je duidelijk en consequent bent, kunnen kinderen beter functioneren en gaan ze vanzelf ook beter luisteren. Vergelijk het met een wedstrijdje voetbal: zonder veldindeling, spelregels en een scheidsrechter, weet niemand waar hij aan toe is en wordt het een zootje.’
 
Tischa raadt aan om regelmatig de basisafspraken en regels die in de groep gelden te bekijken. Welke zijn er? Hoe werken die regels precies? Welke regels zijn echt van belang? Welke kunnen geschrapt worden? Hoe communiceer je de regels? Kennen alle kinderen de regels? Wat zijn de eventuele consequenties van het overtreden van de regels? Waarvoor zijn er betere afspraken nodig? ‘Het is belangrijk om de regels en afspraken vaak te noemen en te herhalen’, zegt Tischa. ‘Doe dit bij voorkeur vóórdat je aan een activiteit begint, bijvoorbeeld voordat je na het buiten spelen weer naar binnen gaat. Je kunt dan vragen: “Waar gaan we ook alweer aan denken voordat we naar binnen gaan?” Je stimuleert de kinderen zo om zich bewust te worden van de regels en hebt ze meteen weer even genoemd.’
 
Lees verder in KIDDO 5 2012 vanaf pagina 24.
Neem een abonnement.





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]