De eerste 1000 dagen: van levensbelang!

De eerste 1000 levensdagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven. Een goede start is dan ook essentieel, bepleit Tessa Roseboom in haar boek De eerste 1000 dagen. In de kinderopvang heb jij de kans om daaraan een bijdrage te leveren.
De eerste 1000 dagen: van levensbelang!


In de eerste 1000 dagen van het leven – vanaf de bevruchting tot het tweede jaar – ontwikkelt een kind zich van één enkele cel tot een compleet mens. Een bijzonder proces. Al in de baarmoeder worden alle organen aangelegd. Na zijn geboorte leert een kind eten en drinken, hij zet z’n eerste stapjes en spreekt z’n eerste woorden. Hij ontwikkelt voorkeuren en gewoontes. Ook de hechting aan ouders en verzorgers vindt in deze periode plaats. Kortom, die vroege start legt de basis voor de rest van z’n leven.

Bepalende fase
Een goed begin is dus van fundamenteel belang, aldus Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam. Tessa doet al jaren onderzoek naar de invloed van de omgeving tijdens het jonge leven op de groei, ontwikkeling en gezondheid van een kind. Ze verwerkte haar inzichten en resultaten uit wetenschappelijk onderzoek in het boek De eerste 1000 dagen. Tessa: ‘We zien steeds duidelijker dat de eerste levensfase bepalend is voor de rest van het leven. Ieder mens wordt gevormd door zijn of haar omgeving. Wat er in die eerste periode gebeurt, heeft grote impact op de ontwikkeling, het gedrag, het leervermogen, de gezondheid en het welzijn van een kind. Ook nog als hij of zij volwassen is.’

(...)

Een kansrijke start in de kinderopvang
Na het lezen van deze informatie begrijp je dat het cruciaal is dat ieder kind een kansrijke start krijgt. Wat kun je in de kinderopvang doen om kinderen te helpen aan die goede basis? Doe je voordeel op met deze waaier aan tips, gebaseerd op het boek van Tessa Roseboom.

  • Aandacht: belangrijk voor een veilige hechting
    Geef een kind, hoe jong ook, voldoende een-op-een-aandacht. Dat contact zorgt ervoor dat een kind zich veilig kan hechten aan de mensen die voor hem zorgen. Een kind dat voldoende aandacht krijgt, zal later makkelijker zijn of haar behoeften uiten. Een gezonde hechting is dus erg belangrijk. Geef ook rustige kindjes genoeg aandacht.
  • Communiceer!
    Bedenk dat alles wat je zegt een kind helpt in zijn taalontwikkeling, en dus in de manier waarop een kind zich later zelf kan uitdrukken. Het heeft blijvende invloed. Hoe meer je met of tegen een kind praat en hoe meer woorden je gebruikt, des te beter een kind dat oppikt. Dat geldt zelfs als het nog niet eens geboren is, of vlak na de geboorte. Een kind krijgt ook de manier waarop je iets zegt mee.
  • Prikkel het brein
    Individuele aandacht geven, liedjes zingen met de groep, een spelletje doen, boekjes voorlezen; het zijn allemaal tools waarmee je de breinontwikkeling van een kind stimuleert. Variatie is voedsel voor de hersenen! Bied dat dan ook aan. En herinner jezelf er steeds aan dat het niet simpelweg een boekje voorlezen is wat je doet, maar dat je letterlijk bezig bent om de hersenen van de volgende generatie te ontwikkelen. Vroege stimulering is de basis van talentontwikkeling.

Lees verder in KIDDO 2 (2019) vanaf pagina 13.
Nog geen eigen KIDDO op je mat? 
Word gauw abonnee!

Babycongres: eerste levensbepalende dagen door de ogen van de professional
Een brede kijk op het belang van de eerste duizend dagen krijg je tijdens het Babycongres, op 19 maart in Amsterdam. Tijdens dit congres richten uiteenlopende professionals zich op de invloeden in deze periode die gevolgen hebben voor groei, ontwikkeling en gezondheid.

 

 





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]