Van de hoofdredacteur: De grootse babyrevolutie in de kinderopvang

Waar het jaren geleden nog over kindjes, kleintjes en baby’tjes ging en de pedagogisch medewerkers/ professionals nog juffies waren, heeft het werken met baby’s een ware revolutie ondergaan. De kennis over onder andere de breinontwikkeling in de eerste 1000 dagen en de komst van de wet IKK hebben daarin een grote rol gespeeld.


Persoonlijk ben ik al jaren uit de baby’s, zowel privé als op de werkvloer. En heel eerlijk, toen ik eind 2020 vanuit de organisatie waar ik werk een baby-scholing aangeboden kreeg, dacht ik: moet dat nou? Ik sprak met collega’s over de vele jaren ervaring die wij hadden opgedaan en ik was inmiddels gezegend met twee kinderen, waarom moest ik een training over het werken met baby’s volgen? Toch bleek juist deze training, Oog voor baby’s, een schot in de roos. Een nieuwe bril om naar baby’s te kijken, meer holistisch, de baby als volwaardig mens.

Ik neem jullie even mee in de nieuwe kansen die ik zag:
- Zorg naast interactievaardigheden
- Verschoon-momenten als betekenisvolle momenten
van interactie, vertraging en verbinding
- Muziek als ondersteuning bij taalontwikkeling helpt de baby op weg
- Kijken naar baby’s; naar hun autonomie en
competentie
- Bewustwording van speelwerelden en spelschema’s
- Interacties tussen baby’s onderling stimuleren

Kortom, de baby’s volgen in plaats van dwingen in het keurslijf/dagritme van de locatie is waar het tegenwoordig in de kinderopvang om draait. Leren om te dansen op het ritme van de baby’s zorgt voor verbinding en begrip. Door alle achtergrondinformatie begrijpen wij baby’s beter. Ze blijven ons verrassen met hun ontluikende persoonlijkheden, zo klein als ze zijn.

Ik vind het een mooie ontwikkeling die bijdraagt aan de maatschappelijke functie die wij als pedagogisch professionals in de kinderopvang hebben. Deze KIDDO staat boordevol achtergrondinformatie en praktische tips voor het werken met baby’s.

Veel leesplezier! 

Diana Turkenburg-de Haan
Hoofdredacteur KIDDO

Lees de complete KIDDO via Kinderopvang Kennis, word abonnee of bestel hier het nummer in print

Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]