De kracht van muzisch spel

Veel mensen denken bij ‘muzisch’ automatisch aan ‘muziek’. Muzisch spelen is echter veel breder. Het is een verzamelnaam voor vijf muzische domeinen: drama, beeld, media, beweging én muziek. Hoe verrijk je dan de spelmomenten van kinderen? Het codewoord is verwondering. Ga mee in het ‘wauw-gevoel’ van baby’s en peuters, in de passie van kleuters en lagere-schoolkinderen. En voeg een muzische verrijking toe, geef een extra dimensie én uitdaging aan het spel.
De kracht van muzisch spel

 

Spelen is niet zo vrijblijvend. In Freinets uitspraak ‘spelen is werken’ zit een grote waarheid. Als je kijkt naar hoe betrokken en intens kinderen spelen, dan weten we dat die ‘intense tijd’ fundamenteel is en dat kinderen zich tijdens spel volop ontwikkelen. Daarom is het interessant om zorg te dragen voor rijk spel van kinderen. Wat als ze in vrij spel altijd teruggrijpen naar hetzelfde soort spel? Hoe verrijk je dan hun spel en op die manier ook hun totale ontwikkeling?

Jeroen, Saliha en Wannes ontdekken op een zonnige dag schaduwen op de muur. Ze zijn verwonderd door die schaduwen en kijken met grote ogen naar de muur. Kun jij meestappen in hun verwondering? Wat als de schaduwen ‘herkenbare’ vormen krijgen door met je handen en lichaam te spelen? O, kijk daar, een konijn! En o, kijk daar een slang, en o, kijk daar… En wat als die ‘herkenbare’ vormen dan een stemmetje krijgen en beginnen te leven? En meer zelfs, kun je hun spel muzisch verrijken? Wat als we voorwerpen zoeken die ‘gekke’ schaduwen maken op de muur? De plastic fles lijkt wel een raket en deze prop papier lijkt wel een donderwolk… Zie je wat ik zie?

Wil jij ook tips om het spel met kinderen muzischer te maken? Lees het artikel hier!
Nog geen eigen KIDDO op je mat? Word gauw abonnee!
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]