De pedagogische visie van Thomas Gordon


Wie effectief wil opvoeden luistert actief naar kinderen en neemt bij problemen ook zijn eigen gedrag onder de loep. Dat meende de Amerikaanse psycholoog Thomas Gordon. Veel van zijn ideeën zijn inmiddels gemeengoed. In dit zevende artikel van KIDDO’s serie De pedagogische visie van… lees je er meer over.

Levensloop

In zijn praktijk kreeg psycholoog Thomas Gordon regelmatig ouders over de vloer die problemen hadden met de opvoeding van hun kinderen. Volgens hem was miscommunicatie tussen ouders en kinderen van veel problemen de oorzaak. Met straffen en belonen probeerden ouders het gedrag van hun kinderen positief te beïnvloeden, maar dat had op de lange termijn geen effect of werkte zelfs averechts. In 1962 ontwikkelde Gordon daarom een oudercursus, de uiteindelijk wereldwijd bekend geworden Parent Effectiveness Training. Al snel werden in heel Amerika trainers opgeleid om de cursus te kunnen geven. Gordon schreef negen verschillende boeken, waaronder het bekende en in veel talen verschenen ‘Luisteren naar kinderen’. Zijn training is door meer dan een miljoen ouders in 43 landen gevolgd. Drie maal werd Gordon genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. In 1999 ontving hij van de prestigieuze American Psychologal Foundation de Gold Medal Award voor zijn bijdragen aan de toegepaste psychologie.

Theorie en visie

Centraal in de Gordonmethode staat het ontwikkelen van een warme, open relatie met kinderen, gebaseerd op gelijkwaardigheid, wederzijds respect en liefde, waardoor kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige, weerbare mensen. Volwassenen steunen kinderen in hun zoektocht naar eigen oplossingen en vergroten daarmee de zelfstandigheid.

Communicatie is een belangrijk middel in effectief opvoeden. Volgens Gordon dienen opvoeders zo goed naar een kind te luisteren dat ze hem ook echt begrijpen en moeten ze op een manier praten die het kind kan begrijpen. Voor het oplossen van conflicten had hij een aanpak waarbij geen verliezers waren. Afspraken worden zo gemaakt dat iedereen zich eraan houdt.

Lees verder in KIDDO 7 2013 vanaf pagina 34.

Neem een abonnement.

Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]