De spraakstimulans van kinderen ontwikkelen: Zomerse ademspelletjes!

Een gezonde adembeheersing is voor veel kinderen een eerste stap naar het zelfstandig spreken en zingen. Met spelletjes als 'In&Uit', 'Alle eendjes zwemmen in het water' of 'Varen over de baren' kun je kinderen op een leuke manier uitnodigen om hun ademhaling te oefenen.
De spraakstimulans van kinderen ontwikkelen: Zomerse ademspelletjes!

 

Met de zomer in aantocht heeft Félice van der Sande een paar leuke waterspelletjes voor kinderen onder de aandacht gebracht om hun muzikale vaardigheden te ontwikkelen. Want via muzisch spel kunnen baby's, dreumesen en peuters zich snel en spelenderwijs ontwikkelen: muziek stimuleert een actiever brein en heeft een gunstige invloed op de taal- en spraakontwikkeling en sociale vaardigheden.

In&Uit

De 'droge' versie van het 'In&Uit'-spel werd al eerder in een filmpje uitgelegd, maar is nu omgezet naar een waterspel. Voor deze watereditie neem je een teiltje met water en een bekertje. Op basis van het liedje 'In&Uit' schep je water uit het teiltje in de beker en giet je het vervolgens weer terug in de teil. De tekst van het liedje wordt: "In, in, water er in, water er in. Lopen, lopen, en dan... Water er weer uit!". Je kunt ook nog een tweede (lege) teil gebruiken, waarin je het water teruggiet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Varen over de baren

Bij dit spelletje wordt de ademhaling van kinderen getraind door een bootje naar de overkant van een rivier te blazen. Zet een teiltje water neer en leg een 'bootje' aan de waterkant. Dit bootje kan ook een takje zijn, of iets anders dat blijft drijven. De kinderen spelen de 'wind': als ze zacht blazen, zijn er weinig golven en gaat het bootje maar langzaam; maar als ze hard blazen, komen er hoge golven en is het bootje zó aan de overkant! Het is leuk om er een bijpassend liedje naast te zingen. Tip: laat de kinderen ook eens blazen door een rietje, dan komen de golven nog veel hoger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De spelletjes die Van der Sande beschrijft moedigen kinderen aan om hun ademhaling te ontwikkelen en hun stem te laten horen. Van hieruit wordt voor kinderen de drempel verlaagd om over te gaan op zelfstandig spreken en zingen. En naast spraakontwikkeling dragen de waterspelletjes ook bij aan de motorische vaardigheden van jonge kinderen. Zo bevatten sommige spelletjes elementen van scheppen, trommelen of andere fysieke handelingen.

Ben je ook benieuwd naar de zomerspelletjes en muziektips van Félice van der Sande? De spellen die beschreven zijn in dit artikel komen uit haar laatste nieuwsbrief met als thema: water. Voor meer inspiratie en activiteiten kun je je hier aanmelden voor haar nieuwsbrief (maximaal 1x per maand).

Kun je niet genoeg krijgen van spraakontwikkelingsspelletjes? Kijk dan ook eens naar het boek Muziekkwartier van Félice van der Sande. Hierin vind je tientallen creatieve activiteiten en spellen waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van rammelaars, dansdoekjes, ritmestokjes, trommels, dozen en blokken. Ook het spelletje Alle eendjes zwemmen in het water wordt toegelicht in het boek.

Ten slotte is het mogelijk om een training Muziekkwartier te volgen. Tijdens de training van twee dagdelen leer je anders te kijken naar liedjes en de manier waarop muziek kan bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Voor meer informatie klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]