Duurzame opvang: van quick wins tot een beleid op lange termijn

Is het een taak voor de kinderopvang om mee te werken aan duurzaamheid? Het Vlaamse pedagogisch raamwerk voor de opvang van baby's en peuters vindt alvast van wel. Daarin staat 'opvoeden voor een duurzame samenleving' als een van de uitgangspunten voor de kinderopvang. Maar hoe doe je dat concreet? Twee kinderdagverblijven zoeken het uit.
Duurzame opvang: van quick wins tot een beleid op lange termijn


Duurzaamheid: (n)iets voor de kinderopvang?
Ook in het buitenland behoort duurzaamheid vaak tot het richtinggevende kader van kinderopvang. Die keuze is logisch. Al heel vroeg vormen kinderen zich immers een beeld van hoe de wereld eruitziet. Het kinderdagverblijf heeft daar een grote invloed op: daar zien kinderen heel wat gebeuren dat hun blik op de wereld bepaalt. Als dat een duurzama wereld is waar je niet elke dag vlees eet, waar je water uit de kraan drinkt, vredevol samenleeft en de gelegenheid krijgt om de natuur te ontdekken, dan zullen kinderen die wereld als 'normaal' beschouwen.

Project kinderopvang (2030)
Maar hoe pak je dat concreet aan, opvoeden voor een duurzame samenleving? Drie onderzoekers van het Expertisecentrum Pedagogische Ondersteuning in Kinderopvang en School van de Karel de Grote Hogeschool gingen samen met de teams van kinderdagverblijven Zwaluwstraat en Mut De Huis uit Mechelen op zoek naar manieren en materialen om opvoeden voor een duurzame samenleving vorm te geven. Ze kwamen uit op drie cruciale elementen: een gemotiveerd team, een passend aanbod voor kinderen en een duurzaam opgezetten organisatie.

Lees verder op pagina 32 in KIDDO 3 (2019). Nog geen eigen KIDDO op je mat? Word gauw abonnee!

Meer weten? Kom dan op 11 juni 2019 naar de Studiedag Duurzame kinderopvang.





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]