Een blik in de toekomst

De maatschappij verandert voortdurend. Nieuwe trends en ontwikkelingen zorgen voor een andere kijk op de wereld en het leven. Wat betekenen die ontwikkelingen voor kinderen in het algemeen en voor de kinderopvang in het bijzonder? Hoe ziet de branche er over pakweg tien, vijftien jaar uit? KIDDO vroeg het trendwatchers en opvangexperts!

Een blik in de toekomst

Onze wereld wordt steeds groter. Technische snufjes en nieuwe communicatiemiddelen zorgen ervoor dat landsgrenzen vervagen. Online is de norm; via het internet zetten we met één muisklik het venster naar de wereld open. In de toekomst zullen werken en leren steeds meer vervlochten raken en zelfs een leven lang duren. Leren, werken en kennis delen doen we niet meer alleen in onze fysieke omgeving, maar steeds meer digitaal en virtueel. Serious games (games die bedoeld zijn om vaardigheden te leren) worden booming business. Ze zijn dé manier bij uitstek om bekend te raken met nieuwe werkomgevingen en leerdoelen. Niet alleen het onderwijs zal steeds meer inspelen op online leren, ook in de vrije tijd van kinderen spelen beeldschermen een steeds grotere rol. Opgroeiende jeugd weet nu al niet beter dan dat je alles op het wereldwijde web kunt vinden, zowel informatie als fun. 

3D printers
De kinderen van nu zijn dan ook de wereldburgers van de toekomst. Alle mogelijkheden liggen voor hen open, hoewel dat ook betekent dat er meer competitie zal zijn. Maar er zijn méér veranderingen op komst, aldus Marcel Bullinga, trendwatcher en futurist: ‘De zogenoemde Derde Industriële Revolutie gaat de economie op z’n kop zetten. Robots, 3D printers en slimme software zullen een grote rol spelen in veel productieprocessen. Producten en grondstoffen worden straks steeds meer hergebruikt. Veel banen zullen worden vervangen door technologie (in de Verenigde Staten zelfs 47%!). Dat kost werkplekken, maar levert ook nieuwe op. De jeugd van nu gaat straks die nieuwe banen innemen en moet nieuwe vaardigheden ontwikkelen om daar klaar voor te zijn. Design en programmeren worden dus een must. Tezelfdertijd moeten ze leren om hun nieuwe rol – samenwerken met een intelligente robot – goed te vervullen. Dat vraagt om kennis van de psychologie van ‘robotwerken’. Want wat doe je met gevoelens van wrok en jaloezie? Hoe verander je concurrentie in samenwerking? Daar zullen zelfs coaches voor komen!’

Trends en de kinderopvang
Maatschappelijke en technologische trends en ontwikkelingen gaan niet aan de kinderopvang voorbij. Hoe kan de branche daar goed op in spelen?


Meer lezen? Kijk in KIDDO 3 2014 op pagina 24 en verder!





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]