Een kwetsbare start - De zorg voor couveusekinderen

Een ‘normale’ start is niet voor elke baby vanzelfsprekend. Sommige kinderen worden te vroeg geboren en komen in een couveuse terecht. De gevolgen van vroeggeboorte kunnen ingrijpend zijn. Als je als pedagogisch medewerker of gastouder weet waar je rekening mee moet houden, kun je de juiste zorg bieden aan couveusekinderen én hun ouders.
Een kwetsbare start - De zorg voor couveusekinderen


Daar sta je dan. Met een lege buik, een hart vol verdriet en een hoofd vol vragen. Je had je kindje nog zo graag langer bij je gedragen, maar het kwam veel te vroeg. En nu ligt er een piepklein mensje in de couveuse, aan allerlei slangetjes en monitoren. Jouw kind. Hoe moet dat nu verder?

Ouders van een te vroeg geboren baby zitten vanaf de geboorte van hun kind in een emotionele achtbaan waarvan ze niet weten waar en wanneer hij eindigt. Die eerste tijd in het ziekenhuis is onvoorspelbaar; angst en hoop wisselen elkaar af. En die onzekerheid stopt niet als de ouders hun kindje eindelijk mee naar huis mogen nemen. Ook daarna vraagt hun baby meestal veel extra zorg en medische aandacht. Van een roze wolk en een onbezorgde kraamtijd is maar zelden sprake. En zelfs als het goed gaat met de baby kunnen twijfel en onzekerheid blijven. Ook de verwerking kan z’n tol eisen, met alle stress en vermoeidheid van dien.

Extra bezorgd
Kortom, niet alleen een prematuur kindje, maar ook zijn of haar ouders zijn kwetsbaar. En het is dan ook logisch dat het voor deze ouders nogal een stap kan zijn om hun kind naar het kinderdagverblijf of de gastouder te brengen, aldus Sophie de Bruin, zelfstandig pedagogisch beleidsmedewerker kinderopvang en zelf moeder van een premature tweeling (nu zeven jaar, geboren met 27,5 weken zwangerschap). 

Lees in KIDDO 6 2018 over de vier aandachtpunten voor ex-couveusekinderen in de opvang zodat je deze kinderen ook in jouw opvang een goede start kunt geven! Ook vind je meer informatie over de gratis gastles ‘Couveusekinderen in de kinderopvang’. Nog geen eigen KIDDO op je mat? Word gauw abonnee!

Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]