KIDDO 25 JAAR!

Foto's zeggen meer dan honderd woorden...

Als leid(st)er werk je de hele dag met kinderen. Maar eigenlijk zijn de ouders van deze kinderen jouw (betalende) klanten. Een goede relatie tussen leid(st)ers en ouders is voor alle betrokkenen prettig. Heldere informatie voor ouders is hiervoor een goede start. Het is slim om daarbij gebruik te maken van beelden en foto's, omdat informatie daarmee vaak beter overkomt en beter blijft hangen. Het is het beste om de ouders niet alleen te informeren maar ook te vragen naar hun mening over jullie aanpak. Durf jij die uitdaging aan?
Als ouders nieuw in een kindercentrum komen, krijgen ze meestal veel informatie te horen. Veelal wordt er meer informatie gegeven dan ze in één keer kunnen bevatten. Daarom krijgen ouders vaak een informatieboekje mee naar huis. Toch zullen lang niet alle ouders dit boekje goed doorlezen of de informatie die er instaat, bijvoorbeeld over het pedagogisch beleid, helemaal begrijpen. Ouders hebben er recht op goed geïnformeerd te worden. Als ouders goed geïnformeerd zijn, leidt dit meestal tot grotere tevredenheid of tot minder conflicten. Door goede informatie begrijpen ouders eerder hoe en waarom je de dingen doet. Hierdoor hebben ze meestal ook meer vertrouwen in je. Het is dus belangrijk om manieren te vinden waarmee jouw informatie echt bij de ouders terechtkomt en begrepen wordt.

Een intakeboek

Het gebruik van beelden en foto's kan informatie verhelderen. Dit kan bijvoorbeeld via een (zelfgemaakt) intakeboek waarin foto's en korte teksten gedetailleerd laten zien hoe een dag op het kindercentrum eruitziet. Afhankelijk van je doelgroep kan de toelichting er ook in een andere taal bijgeschreven worden. De vertalingen kun je laten maken door meertalige ouders. Zo is het maken van zo'n boekje tegelijkertijd een manier om ouders actief te betrekken bij het centrum. Ook (oudere) kinderen kun je betrekken bij het maken van het boek, bijvoorbeeld door hen tekeningen te laten maken. Het voordeel van het werken met een intakeboek met foto's is dat ouders beter begrijpen wat jullie belangrijk vinden op het kindercentrum en wat jullie beleid is. Zo maakt een foto van een ziek kind met de tekst dat een kind met 38.5 ºC koorts opgehaald moet worden waarschijnlijk meer indruk dan alleen een tekst. De foto zal al snel vragen oproepen, waardoor je dit onderwerp mogelijk net iets uitgebreider bespreekt dan anders. Hopelijk heeft dit tot effect dat ouders, op het moment dat hun kind ziek is, deze regel begrijpen en respecteren.

Ouders blijvend informeren

Een intakeboek is vooral handig bij nieuwe ouders. Maar hoe houd je de informatiestroom naar ouders toe na langere tijd actueel? Bij ouders ontstaan er, als hun kind ouder wordt, weer nieuwe vragen. De breng- en haalcontacten zijn nogal eens gehaast. Niet altijd is er rustig de tijd om op bepaalde vragen in te gaan of om uitgebreid jullie werkwijze uit te leggen. Er zijn allerlei effectieve en creatieve manieren om de ouders te informeren, als aanvulling op de gesprekjes bij het brengen en halen van de kinderen.

Lees verder in KIDDO 8 vanaf pagina 14.





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]