Herken jij een taalontwikkelingsstoornis (TOS)?

De meeste kinderen leren vanzelf praten in elke peutergroep zit echter gemiddeld één kind met een taalontwikkelingsstoornis (TOS), een neurocognitieve stoornis. Kinderen met TOS hebben ondanks een normale intelligentie minder aanleg voor taalverwerving. Hoe kun je deze kinderen in de opvang zo goed mogelijk begeleiden?
Herken jij een taalontwikkelingsstoornis (TOS)?


TOS is een stoornis waarbij er iets mis is met het aangeboren vermogen om taal te leren. Hierdoor leer je je moedertaal heel langzaam en moeizaam. Kinderen met TOS hebben moeite met praten en met begrijpen wat anderen zeggen. Hun hersenen verwerken taal minder goed. Volgens Anneke Mientjes, logopedist, ontwikkelaar en docent bij Koninklijke Kentalis, is TOS in de kinderopvang een relatief onbekend begrip. 'Het heeft echter grote impact op het leven van een kind. Ons onderwijssysteem is namelijk volledig gebaseerd op taal; zelfs rekenen bieden we aan door middel van taal. TOS leidt dan ook vaak tot leerproblemen. Daarnaast heeft TOS grote invloed op de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind; het grootste deel van communicatie verloopt via taal. Vrienden maken, gevoelens uiten erbij horen; het is allemaal lastiger zonder een goede beheersing van taal. Daarom kun je het beste zo vroeg mogelijk starten met het behandelen van TOS.'

Weten aan wat de kenmerken van TOS zijn die je bij een kind kunt herkennen? Lees dan snel verder op pagina 16 van KIDDO 3 (2019). Nog geen eigen KIDDO op je mat? Word gauw abonnee!

Meer lezen over TOS? Kijk dan eens naar het handboek Leren praten met plezier.





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]