Hoe gaan kinderen om met stress, angst of verdriet? Nieuw | De verborgen krachten-serie

Iedereen die kinderen om zich heen heeft, thuis, in de klas, op de sportclub of in de therapiekamer, kan voorbeelden noemen van reacties van kinderen die ze niet zomaar thuis kunnen brengen. Ineens liep hij weg of ineens werd hij boos of ineens wil het kind geen speelafspraakje meer maken terwijl dat gisteren nog het allerleukste op de wereld leek. Lang niet altijd kunnen wij als volwassenen achterhalen wat er gebeurd is dat een kind zo ‘anders’ reageert.
Hoe gaan kinderen om met stress, angst of verdriet? Nieuw | De verborgen krachten-serie

Drie pareltjes en ik ben erg blij dat de vertaling er nu ligt. Ik hoop dat ze hun weg gaan vinden naar een breed publiek, thuis, op school, op de sportclub en in de therapiekamers." 
- Dr. Anneke Vinke (GZ-psycholoog/Orthopedagoog Generalist Certified Advanced Practitioner en Consultant-Intern in Sensorimotor).

Speciaal voor kinderen die worstelen met de gevolgen van overweldigende gebeurtenissen is de verborgen krachten-serie ontwikkeld. Deze praktische kinderboeken, geschreven voor kinderen van 4-10 jaar, helpen om lastige onderwerpen en afwijkend gedrag bespreekbaar te maken. Na de verhalen staan eenvoudige adviezen voor volwassenen, waarmee ze hun kind kunnen helpen.

Overlevingsstrategieën
Ons lichaam beschikt over aangeboren capaciteiten om ons te helpen stressvolle situaties te overleven. We bevriezen, rennen weg, storten in, vechten, schuilen of schreeuwen om iemand die groter en wijzer is dan wij en die ons kan helpen; we dissociëren of we doen dingen die we normaal niet zouden doen (zoals iets stelen), alleen maar om ons ergens doorheen te slaan. Om te overleven. Er is niet een optimale verdedigingsreactie wanneer we (dreigend) gevaar ervaren: ieder van ons past die reactie toe die op dat moment voor hem of haar het best passend is.

Ieder personage uit de boeken van de serie heeft een voorkeur voor een bepaalde overlevingsstrategie. Dit wordt beschreven via de manier van bewegen, de houding en het gedrag van dat personage. De boeken laten de fysieke en emotionele ervaringen uit het echte leven van veel kinderen zien, zonder er een evaluatie, oordeel of interpretatie aan te verbinden.

Herken de signalen
Kinderen zullen zich opgelucht en begrepen voelen als ze zich herkennen in de talloze problemen van de personages. De toelichting op de verhalen helpt ouders en opvoeders de signalen van de specifieke overlevingsstrategieën te herkennen via eenvoudige lichaamssignalen, gebaren, houding, toon, gezichtsuitdrukking, blik in de ogen en bewegingen. Als we de taal die het lichaam gebruikt om het verhaal van stress, angst of verdriet te vertellen, kunnen lezen, wordt voorheen onbegrijpelijk of verwarrend gedrag van kinderen duidelijker.

Ook verschenen in deze serie

 

 





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]