Hoe regel je de beste zorg voor je kind?

Als je een kind krijgt, komt daar een hele hoop geregel bij kijken. Zo moet je zorgen dat de kinderkamer op orde is, moet je misschien al je hoofd breken over de basisschool waar je jouw kind gaat inschrijven, en waar haal je de tijd vandaan om al die boeken over ouderschap te lezen? Makkelijk over het hoofd te zien is dan het feit dat ook kinderen een zorgverzekering moeten hebben. Maar hoe zit het daar dan mee?
Hoe regel je de beste zorg voor je kind?

 

Wat moet er in de basisverzekering standaard zitten?

Goed om te weten: kinderen onder de 18 jaar zijn automatisch meeverzekerd op de basisverzekering van hun ouders. Geef wel de geboorte van je kind door aan de zorgverzekering. Je betaalt geen eigen risico over zorg voor je kinderen, en ook geen extra premie. Maar sluit je een aanvullende verzekering af, voor bijvoorbeeld orthodontie? Dan betaal je daar wel voor, ook al maak je er zelf geen gebruik van.
 

Voor de geboorte

De meeste kosten rondom je zwangerschap zijn gedekt door de basisverzekering. Denk dan aan het bevallen in het ziekenhuis als dat nodig is, verschillende (noodzakelijke) echo’s, en kraamzorg. Voor sommige zaken betaal je wel een eigen bijdrage. Bijvoorbeeld bij kraamzorg of een ziekenhuisbevalling. Dit kun je wel aanvullend verzekeren. Dit is een goed idee als je bijvoorbeeld graag in een ziekenhuis wil bevallen, maar daar geen medische noodzaak voor is. Ook kun je een aanvullende verzekering afsluiten voor verschillende zwangerschapscursussen, maar niet allemaal.

Overleg dit met je zorgverzekeraar. Belangrijk is wel: je kunt niet zomaar een extra dekking voor zwangerschap afsluiten. Dit kan, net zoals de rest van je zorgverzekering, alleen aan het einde van het jaar. Als je zwanger bent of overweegt zwanger te worden, maak dan zeker gebruik van de optie om zorgverzekeringen te vergelijken.
 

Zorg voor de juiste verdeling

Zoals al gezegd, kinderen onder de 18 jaar zijn meeverzekerd op de polis van één van hun ouders. Dit is kosteloos voor de basisverzekering. Maar aanvullende verzekeringen zijn dus niet gratis. Daarom is het zaak om eens te kijken naar hoe jullie gezin de verzekering heeft geregeld. Veel partners zitten samen op één polis. Dit is handig als iedereen exact dezelfde wensen heeft. Maar wil je lessen fysiotherapie meeverzekeren omdat je kind voetbalt, maar gaat je partner daar nooit iets mee doen? Dan kun je beter losse polissen hebben, omdat je anders dubbel betaalt.

Als er maar één iemand fysiotherapie gebruikt, waarom zou je dan voor twee personen premie betalen? Kijk goed naar jullie wensen, en dan van jullie kind. Als er ook maar iets buiten de basisverzekering valt, is de kans zeer groot dat het verstandiger is om ieder een eigen polis te nemen, en het kind mee te verzekeren onder de meest uitgebreide polis.
 

Kleine kinderen worden groot

Vanaf 18 jaar ben je in Nederland verplicht een zorgverzekering hebben. Wordt je kind gedurende het jaar 18? Dan moet je voor hen een zorgverzekering afsluiten. Deze gaat dan op de 1e van de maand nadat je kind 18 is geworden. Dus: is jouw kind geboren op 23 mei 2005? Dan moet deze een zorgverzekering hebben per 1 juni 2023.

Doe je niets, dan krijgt je kind een eigen polis bij je huidige zorgverzekeraar. Dit noemen we “verzelfstandigen”, het afsplitsen van een gezamenlijke polis. Het kan zijn dat het voordeliger is om een andere zorgverzekering te kiezen. Vergeet daarom het vergelijken van zorgverzekeringen niet. Nog iets wat je zeker niet moet vergeten: je kind heeft waarschijnlijk recht op zorgtoeslag. Veel mensen laten deze toeslag liggen. Zonde natuurlijk, dus kijk ook vooral daarnaar. Wees geen dief van de portemonnee van je kind!





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]