Hoe stimuleer je de geletterdheid van peuters?

Een op de tien kinderen loopt het risico als laaggeletterde deel te nemen aan de maatschappij. Een verontrustend perspectief! Door geletterdheid vanaf de babyperiode speels, maar doelgericht te stimuleren, draag je als pedagogisch medewerker of gastouder bij aan een stevige basis voor het toekomstige leren lezen en schrijven, zowel op papier als digitaal.
Hoe stimuleer je de geletterdheid van peuters?

 

Hoe stimuleer je geletterdheid in de voorschoolse periode nu optimaal op een speelse en natuurlijke manier? Met vier domeinen als basis, vind je in dit artikel voorbeelden van activiteiten, waarmee je aan alle aspecten werkt die nodig zijn voor het ontwikkelen van geletterdheid.

Leesplezier, boekoriëntatie en verhaalbegrip
Met een prentenboek dat aansluit bij de belangstelling van de groep, creëer je een vanzelfsprekende samenhang tussen verschillende geletterde activiteiten. Een boekje over reizen en voertuigen past uitstekend bij ‘Reis mee’ (thema Kinderboekenweek 2019) en het biedt enorm veel aanknopingspunten voor een gevarieerd aanbod van geletterde activiteiten in je groep. Door het belevend en interactief voor te lezen, bereik je in principe al de verschillende (sub)doelen binnen het domein ‘Leesplezier, boekoriëntatie en verhaalbegrip’. Wil je hieruit een situatie laten ontstaan waardoor ook de andere domeinen aan bod komen? Wek dan een verhaalfiguurtje tot leven dat tot de verbeelding spreekt.

Wil jij ook tips om geletterdheid van kinderen te stimuleren? Lees het artikel hier!
Nog geen eigen KIDDO op je mat? Word gauw abonnee!
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]