Hoe zit het met de zorgverzekering en premie voor kinderen?

Net als voor volwassenen, geldt ook voor kinderen dat zij verplicht verzekerd moeten zijn in Nederland. Dit geldt dat zij in ieder geval over een basisverzekering moeten beschikken. Iedere Nederlander heeft de mogelijkheid de dekking daarvan uit te breiden met aanvullende verzekeringen. Denk aan een verzekering die behandelingen bij de tandarts of fysiotherapeut dekt. Van half november tot 1 januari van een nieuw jaar loopt het traditionele overstapseizoen. Nederlandse burgers stappen in deze periode massaal over van verzekeraar om de kosten te drukken of te profiteren van een betere dekking.
Hoe zit het met de zorgverzekering en premie voor kinderen?


Tip: je zorgverzekering 2022 vergelijken kan eenvoudig met een online vergelijkingstool. Zo vind je snel de goedkoopste verzekering voor jou en je kinderen! 

Inschrijven van een geboren kind 
Zodra je kind geboren is kun je deze aanmelden bij de verzekeraar. Het is verplicht dit binnen vier maanden na de geboorte te doen. Een ziektekostenverzekering vergelijken voor de baby is hierbij niet noodzakelijk. Je laat je kind namelijk meeverzekeren op je eigen zorgverzekering of die van je partner. Wat hierin de beste keuze is, hangt af van de dekking van jullie (aanvullende) verzekeringen. Het is slim om het kind mee te laten verzekeren met de ouder die de breedste dekking heeft. Zo wordt een groot deel van de medische kosten voor het kind vergoed door de verzekeraar. 

Zou je te lang wachten met het inschrijven van het kind bij de verzekeraar, dan worden de gemaakte medische kosten na vier maanden niet meer vergoed. Je draait hierbij zelf op voor deze kosten. Houd er rekening mee, dat medische kosten al snel flink kunnen oplopen. Kosten in de periode tot 4 maanden, ook wanneer je kind nog niet is ingeschreven, worden wel vergoed. 

Geen premie voor kinderen tot 18 jaar oud 
Voor kinderen tot 18 jaar oud wordt geen premie in rekening gebracht door de verzekeraar. Op het moment dat het kind 18 jaar wordt krijgt deze een eigen verzekering en wordt deze niet meer gratis meeverzekerd met een van de ouders. Dit betekent overigens ook, dat je kind vanaf diens 18e verjaardag recht heeft op zorgtoeslag. Die zorgtoeslag wordt nog niet aangeboden in de periode tot de 18e verjaardag van het kind. Je zou als ouder in theorie in aanmerking kunnen komen voor tweemaal een zorgtoeslag, als je die zelf ook krijgt. Dat is niet het geval. Houd er rekening mee dat sommige aanvullende verzekeringen niet voor je kind hoeven te worden afgesloten. Kosten bij de tandarts worden bijvoorbeeld gedekt vanuit de basisverzekering. 
 

Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]