KIDDO 25 JAAR!

Huiswerk. Moet je dat begeleiden?


Het woord zegt het zelf: huiswerk maak je thuis. Maar nu kinderen steeds meer en ook langer in de opvang blijven, groeit de vraag naar huiswerkbegeleiding. Heeft de buitenschoolse opvang hierin een taak te vervullen? Zo ja, welke en hoe pak je die aan?

Eerst en vooral is er de regelgeving. De buitenschoolse opvang is in België niet verplicht om huiswerkbegeleiding te organiseren. Maar in de praktijk biedt veel buitenschoolse opvang de mogelijkheid om onder toezicht huiswerk te maken. In dat geval is het volgens Kind&Gezin niet de bedoeling om ‘actief het huiswerk te begeleiden’. Medewerkers in de buitenschoolse opvangstaan in de eerste plaats in voor een zinvolle vrijetijdsbesteding voor de kinderen, met nadruk op spel of rusten’. In Nederland gebeurt hetzelfde: volgens de wetgeving is buitenschoolse opvang niet verplicht om huiswerkbegeleiding aan te bieden, maar in praktijk gebeurt het wel.
 
Fundamentele discussie
Al zijn de wet en richtlijnen voor de buitenschoolse opvang vrij duidelijk, als het over huiswerk gaat barst een veel bredere discussie los. Een vraag die steeds terugkomt, is of scholen überhaupt wel huiswerk moeten geven? Een veelgehoord argument pro huiswerk is dat dit soort zelfstandig werk bij kinderen planning en verantwoordelijkheid zou stimuleren. Soms wordt huiswerk ook ingezet in de strijd tegen leer- en taalachterstanden. Maar voor de tegenstanders van huiswerk zitten er in een schooldag voldoende uren en in een schooljaar voldoende dagen: wat kinderen moeten leren, moeten ze binnen de context van de school leren, niet daarbuiten.
 
Ook Piet Vervaecke van het Brussels Onderwijscentrum binnen de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) beaamt dat wat kinderen met huiswerk opsteken niet het verschil mag maken in hun ontwikkeling. ‘Huiswerk verdient een maatschappelijk debat’, vindt Vervaecke. ‘Onze samenleving, en dus ook de ouders, verwachten veel van de school. Vaak gaan zowel laag- als hoogopgeleide ouders ervan uit dat een school met veel huiswerk ook een goede school is. Maar kinderen zouden ook na schooltijd veel meer competenties moeten kunnen ontwikkelen en niet alleen maar huiswerk maken.’
 
Ook van spelen kun je leren
Precies bij dat element in de discussie – over de ontwikkeling van veel verschillende competenties – komt de opvang om de hoek kijken. Is huiswerkbegeleiding een taak voor de buitenschoolse opvang? Volgens velen is de kracht van buitenschoolse opvang in de eerste plaats spelen en ontspannen, punt uit. ‘Daar leren kinderen ook heel veel van. Spel en andere sociale, niet-schoolse activiteiten zijn waardevol op zich’, zegt Vervaecke.
 
Hoewel iedereen daarvan overtuigd is – óók de ouders! – steekt huiswerk daar in veel gezinslevens een stokje voor. Kinderen die na de schoolbel lang(er) in de opvang verblijven, hebben in principe wel het recht maar in praktijk vaak niet de tijd om te spelen. Als we de avond van kinderen doorlopen, wordt al snel duidelijk waarom: wie na de opvang ‘s avonds om 6 uur of later thuiskomt en dan nog moet eten en huiswerk maken, belandt te laat in bed. De vraag om huiswerkbegeleiding moeten we zeker ook in die context plaatsen. Ouders met een krap tijdsschema willen zich best bezig houden met huiswerk, maar kunnen dat thuis gewoon niet inplannen. Dan wordt het voor de kinderen te laat.
 
Lees verder in KIDDO 7 2012 vanaf pagina 24.
 
Neem een abonnement.




Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]