Ieder kind is uniek (voorwoord)

‘Lekker in je vel’ heet dit themanummer over sociaal-emotionele ontwikkeling. Niemand zal continu lekker in zijn vel zitten, dat geldt natuurlijk ook voor kinderen.
Ieder kind is uniek (voorwoord)

Er zijn allerlei interne en externe factoren van invloed op hoe een kind zich sociaal-emotioneel ontwikkelt: gezinssituatie, opvoeding, culturele achtergrond, leeftijdsgenoten en individuele eigenschappen van een kind spelen allemaal mee en beïnvloeden elkaar.

 
Gelukkig kun je als pedagogisch medewerker de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen wel positief beïnvloeden. Bewust of onbewust ben je daar natuurlijk al de hele dag mee bezig. Toch kunnen jouw goede bedoelingen bij ieder kind anders overkomen.
 
Ik herinner me totaal verschillende reacties van mijn tweelingdochters in een periode dat ik ernstig ziek was. Mijn meiden waren toen 9 jaar en liepen zelf naar school. Op het schoolplein hadden ze veel aanspraak. Swaan zei later: ‘Op school vroegen veel moeders hoe het met jou ging. Dat vond ik fijn: ze dachten allemaal aan jou.’ Luna vertelde iets totaal anders: ‘Iedereen vroeg: hoe gaat het met je moeder? Alsof ik een postbode was die alle berichtjes moest doorgeven. Niemand vroeg hoe het met mij ging. Dat vond ik irritant.’
 
Twee meisjes, even oud, dezelfde opvoeding, dezelfde thuissituatie, totaal verschillende ervaring.

Ieder kind is uniek en verdient ruimte voor eigenheid. Als pedagogisch medewerker mag je getuige zijn van al die unieke individuen en alle kinderen de ruimte geven zich op hun eigen manier te ontwikkelen.
 
Esther Smid
Eindredacteur KIDDO
 
Lees de complete KIDDO via Kinderopvang Kennisword abonnee of bestel hier het nummer in print
 
Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]