‘In vier stappen écht contact met een kind’

Het leven bestaat uit een willekeur aan voorspelbaarheden. Maar wat doen we met die levensveranderende momenten waarop we niet voorbereid zijn? Bo Sijpkes, voormalig leerkracht en nu ondernemer, vindt dat volwassenen proactief aandacht moeten besteden aan de emotionele ontwikkeling van kinderen. Zodat zij aankunnen wat er op hun pad komt. Haar missie: een maatschappij waarin kinderen niet alleen leren rekenen en schrijven, maar al van jongs af aan ook leren omgaan met hun gevoelens. Hiervoor heeft Bo een doelgerichte vier-stappenmethode ontwikkeld.
‘In vier stappen écht contact met een kind’

 

Hoe ga je om met de gevoelens van kinderen tijdens belangrijke periodes in hun leven? Hun eerste schooldag, de eerste dag in de (buitenschoolse) opvang. Het moment dat er een dierbare overlijdt. Het moment waarop een kind hoort dat zijn ouders gaan scheiden. Of wanneer het een broertje of zusje krijgt. Dit zijn situaties waarin er veel gevoelens tevoorschijn komen. Bij kinderen, maar zeker ook bij volwassenen. Vaak weten we als begeleider niet goed hoe we deze gevoelens kunnen bespreken met een kind. Met als gevolg dat we kinderen niet leren hoe ze met al die heftige gevoelens om kunnen gaan.

Bo Sijpkes vindt dat dit anders kan. Zij wil zorgen voor een rustig onderbuikgevoel bij kinderen, dat ontspanning en houvast geeft in pittige tijden, waardoor een kind ruimte krijgt om ‘gewoon’ te blijven leren en spelen. Bo: ‘Wat we kunnen doen is ervoor zorgen dat we kinderen leren om hun gevoelens te herkennen, dat die er mogen zijn en dat kinderen élk gevoel áánkunnen. Wij, begeleiders, helpen kinderen om hun emoties en gevoelens te verwerken, ongeacht de situatie waarin ze zich bevinden. Alles met het doel om kinderen van nu op te laten groeien tot weerbare volwassenen.’ En dat is hoog tijd, met oog op het grote aantal jongeren dat kampt met burn-out, depressie of keuzestress. Door al in de basis thuis, op school en in de opvang te leren over je gevoel komt het er niet zo op aan tijdens die grote momenten.

Bo: ‘Start bij het jonge kind! Om professionals en ouders meer handvatten te geven op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling heb ik een vier-stappenmethode ontwikkeld. Ze staan uitgewerkt in het kinderboek Doris Dorpsuil, die het gezicht is van deze methode.’

Lees alles over de vier-stappenmethode in KIDDO 1 (2019) vanaf pagina 35.
Nog geen eigen KIDDO op je mat? Word gauw abonnee!

 

Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]