Kabinet neemt schulden over van gedupeerde ouders toeslagenaffaire

Het Nederlandse kabinet gaat de private schulden overnemen van ouders die door de toeslagenaffaire in de problemen zijn gekomen. De regeling geldt voor betalingsachterstanden die de gedupeerde ouders op dit moment hebben, maar ook voor bijkomende kosten zoals rente, boete en deurwaarderskosten.
Kabinet neemt schulden over van gedupeerde ouders toeslagenaffaire


Dat heeft demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) laten weten aan de Tweede Kamer. De Kamer had al in januari om zo’n regeling gevraagd.

De regeling geldt voor alle ouders die ook in aanmerking komen voor de compensatie van 30.000 euro die gedupeerden van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag dit voorjaar hebben ontvangen. Het kabinet besloot eerder al om deze mensen alle schulden kwijt te schelden bij overheidsinstanties. Het ging dan om bijvoorbeeld openstaande boetes, studie- en belastingschulden.

Tot nu toe wordt deze groep ouders beschermd tegen private schuldeisers door de zogenoemde pauzeknop. Dat is een regeling die ervoor zorgt dat ze een jaar lang geen incassobureaus en deurwaarders op hun dak krijgen voor het betalen van oude schulden. Het was steeds de bedoeling dat die periode zou worden benut om tot een definitieve oplossing te komen. Het is de ‘ambitie’ van het kabinet dat ouders een lijst van hun schulden kunnen inleveren bij een nog in te stellen loket. Zo hoeven ze niet zelf per schuldeiser zaken te regelen.

De partijen met wie nu bestuurlijke afspraken zijn gemaakt zijn: de Nederlandse Vereniging van Banken, Aedes, Energie-Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland, het Verbond van Verzekeraars, de Nederlandse vereniging van gecertificeerde incasso-ondernemingen, Preventel, de beroepsorganisatie van gerechtsdeurwaarders en de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK).

Ombusman maakt zich grote zorgen

Ondertussen maakt de Nationale Ombudsman zich nog steeds grote zorgen over de snelheid waarmee de toeslagenaffaire wordt afgehandeld. De Ombudsman vreest dat gedupeerde burgers te lang moeten wachten op een besluit op hun verzoek om compensatie. De laatste maanden ziet de Ombudsman het aantal verontrustende klachten en signalen toenemen. Veel gedupeerden die zich bij hem melden weten niet wanneer hun dossier wordt behandeld en vrezen dat het nog heel lang zal duren.

Afgelopen half jaar hebben zich 38.000 mensen gemeld als slachtoffer van de toeslagenaffaire. Ruim 15.000 van hen hebben voor 1 mei te horen gekregen dat ze in aanmerking komen voor de 30.000 euro-regeling. Anderen, die zich later hadden gemeld, moeten langer wachten op uitsluitsel of hebben na een eerste toets te horen gekregen dat ze niet in aanmerking komen voor compensatie. Dit zal later zeker nog tot grote problemen leiden, vindt de Ombudsman.





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]