Kun jij je collega coachen?

Wilmie Colbers geeft tips en adviezen voor een coachende basishouding voor alle pedagogisch medewerkers. Kun je je collega helpen om net een beetje meer uit zichzelf te halen?
Kun jij je collega coachen?

 
Tips van Wilmie

1. Stel je open vanuit gelijkwaardigheid

Als je openstaat voor je collega en bereid bent naar haar te luisteren kun je verbinding maken. Als de verbinding goed voelt zul je jezelf gemakkelijker laten zien. Gelijkwaardigheid is de basis.

2. Luister

Luisteren is meer dan een vaardigheid, het is een grondhouding. Luister met compassie naar je collega en ben je bewust van jezelf en de omgeving.

3. Parkeer je eigen bedoelingen

Je bent coachend aanwezig als je je richt op de behoefte  of de vraag van je collega. Ben je bewust wat jouw verhaal over je collega is en parkeer je adviezen die in je hoofd opkomen.

4. Kijk in de spiegel

Ben je bewust dat datgene wat jij ziet bij je collega veel over jezelf zegt. Staak je pogingen om de ander te veranderen.

5. Stel  helpende vragen

Stel vragen waarbij je je collega aanzet tot het zoeken van een oplossing. Laat haar zoeken naar kansen en mogelijkheden daarmee help je de ander  meer dan wanneer je bijvoorbeeld ‘waarom-vragen’ stelt.

6. Vat samen en vraag door

Door tussendoor samen te vatten laat je merken dat je echt luistert. Door dan een (door)vraag te stellen kun je het gesprek verdiepen of helpen om bij een oplossing te komen.

7. Blijf empathisch en positief

Leef je echt in in je collega en focus op de successen die ze al gehaald heeft.

8. Verwonder je

Vraag je af: wie is deze mens, wat beweegt haar en wat houdt haar tegen om te bereiken wat ze wil?

9. Heb vertrouwen

De ander heeft haar eigen wijsheid en oplossingen in zich.

10. Blijf jezelf

Je collega heeft het meteen door als je doet alsof, dus dat kun je achterwege laten. Ben open over wat er in jezelf leeft terwijl je je best doet om te luisteren.

Voor wie zich meer verdiepen in het coachen op de werkvloer verzorgt Wilmie Colbers ook de opleiding Kinderopvangcoach, op deze pagina vind je meer informatie.

 

Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]