KIDDO 25 JAAR!

Kunst en cultuur op maat voor kleine mensjes

Er beweegt wat in de theater- en muziekwereld. Schouwburgen en theater- zalen zetten hun deuren open voor het jonge publiek.
In Hongarije zijn er zalen waar de eerste rij zetels kleine zeteltjes zijn. Een concertzaal in Portugal programmeert geregeld voorstellingen voor kinderen. Het festival Babelut probeert ook in Belgie kunst en cultuur op maat voor kleine mensjes te bieden. Een impressie van een kleurrijke week.

Van 4 tot 9 maart 2008 zette het Provinciaal Domein Dommelhof in Neerpelt (België) de deuren open voor de allerkleinsten, ouders en professionals die werken met jonge kinderen. Onder de noemer Babelut vond er een kunstenfestival plaats met voorstellingen, workshops én gesprekken voor de allerjongsten. Het festival wilde een creatieve broedplaats creëren voor baby’s, peuters, ouders, grootouders en iedereen die van veraf of dichtbij bij kinderen betrokken is. De centrale vraag luidde: is kunst een kwestie van leeftijd, of van nieuwsgierigheid? Het is een discussie waar geen eind aan komt. Maar dankzij dit festival is de gedachtewisseling misschien wel weer een nieuwe weg ingeslagen.

Zintuiglijke sensaties
‘Culturele en artistieke prikkels voor de allerkleinsten zijn even onontbeerlijk als slaap, melk en liefde. Cultuur stimuleert hen om op eigen tempo hun verbeelding te ontwikkelen, hun zintuigen aan te scherpen en een groot scala aan emoties te ontdekken en te ervaren. Zo omschrijft Theater De Spiegel het belang van kunst en cultuur voor de allerkleinsten. Het komt erop neer om de kleinsten op de juiste manier te prikkelen. Dat bevestigt ook Karel Van Ransbeeck van De Spiegel: ‘De manier waarop je naar jonge kinderen kijkt is heel belangrijk. Je kunt kinderen verschillende impulsen geven, ze in aanraking laten komen met kunstvormen. Juist daarom hebben we bij Babelut ook gekozen voor een heel divers aanbod, om zo veel mogelijk mensen te bereiken.’

Tijdens Babelut staat muziek voor de allerkleinsten centraal. Zo is er ‘Mond Vocaal’ met Inez Carsauw. Tijdens dit moment kunnen (groot)ouders met hun (klein)kinderen naar heel eenvoudige muzikale signalen luisteren. De kinderen kijken toe en genieten vanaf de schoot van hun ouders. Tussen de eenvoudige toonhoogtes door wordt beetje bij beetje wat spanning opgebouwd. De ‘ping’ kondigt telkens een verandering aan. Een erg abstracte code, maar wel op maat voor de jongste kinderen. Als ze liever niet stil blijven zitten, kunnen ze gewoon op de muzikanten afstappen en dingen aanraken.

Klassiek voor kinderen In het Dommelhof mogen de allerkleinsten kennismaken met de allergrootsten uit de muziekgeschiedenis: Bach, Monteverdi, Mozart. Het ensemble Musicalmente uit Portugal werkte ‘Concertos para bebés’ uit.
Tijdens deze actieve familieconcerten kunnen de toeschouwers, ongeacht hun leeftijd, genieten, zingen, wiegen en meeneuriën. Klassieke muziek bij kinderen onder de aandacht brengen is dus geen onmogelijke opdracht. Karel Van Ransbeeck bevestigt dat wel meer Europese landen op die manier te werk gaan. ‘Er zijn vergelijkbare projecten in Hongarije bijvoorbeeld. En in Porto (Portugal) organiseert het Casa da Música op geregelde tijdstippen concerten en theaterstukken voor de kinderen. Veel hangt af van de manier waarop beleidsmakers naar kunst en kinderen kijken. Daarnaast moeten er comfortabele stoelen zijn voor alle leeftijdsgroepen, voldoende bewegingsruimte, plaats om kinderen te verschonen…’

Lees verder in KIDDO 5 vanaf bladzijde 35




Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]