
Door buiten te spelen leren kinderen communiceren met leeftijdgenootjes. Ze leren om met elkaar problemen op te lossen, zonder tussenkomst van een volwassene. Helaas is er steeds minder ruimte voor kinderen om vrij buiten te spelen, omdat ze na schooltijd vaak naar allerlei clubs worden gebracht.
Onderzoek
Dat het 'vrije' buiten spelen goed is voor de sociale vaardigheden van kleuters kan worden gestaafd met gps-onderzoek. Een groep van 73 kleuters kreeg tijdens het buitenspelen sensoren opgeplakt. De onderzoekers konden zo precies volgen wie met wie speelde, hoeveel wisselende contacten de kinderen hadden en hoe lang ze met elkaar optrokken.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat kleuters die gedurende langere tijd in kleine groepjes spelen, diepere contacten met elkaar hebben. Kleuters die veel alleen op het schoolplein stonden, blijken het lastiger te vinden om met emoties van klasgenootjes om te gaan. ‘Ze komen aan de zijlijn te staan, omdat ze de andere kinderen niet goed begrijpen,’ verklaart onderzoeker Carolien Rieffe van de Universiteit van Leiden.
Autisme
De onderzoekers willen vervolgonderzoek doen naar kinderen met een communicatieve beperking, zoals doofheid of autisme. ‘Met passend onderwijs komen die kinderen in normale klassen. Maar als ze hun klasgenoten niet begrijpen, kan dat grote consequenties hebben voor meespelen en dus hun sociale ontwikkeling,’ aldus Carolien Rieffe.