Mail & win De boodschap van de vogel + opdracht om aan je zelfvertrouwen te werken

Er komt een moment op de basisschool dat kinderen zich gaan vergelijken met elkaar. Bij jongens ligt dit vaak op het fysieke vlak. “Ik ben sneller dan jij, ik ben sterker, ik scoor vaker met voetbal” etc. Maar ook als de kinderen toetsen gaan krijgen en zien dat een vriendje of vriendinnetje een hoger cijfer haalt, kan dit veel doen met het zelfvertrouwen van een kind. De focus wordt op zo’n moment gelegd op iets wat het kind (nog) niet kan. Met dit soort zelfvertrouwen issues kun je ook op de BSO te maken krijgen.
Mail & win De boodschap van de vogel + opdracht om aan je zelfvertrouwen te werken

 

Een blog van Marieke Martens. Onderaan lees je hoe je kunt meedoen aan de winactie.

Het is woensdagmiddag als de kinderen van basisschool De Sprenkelaar richting de BSO lopen. De Sprenkelaar is nog één van de basisscholen die geen continu rooster heeft. Volgend jaar gaat dat veranderen maar nu is de woensdagmiddag een vrije middag. De tafel is gedekt als de kinderen binnenkomen bij de BSO. Een aantal kinderen stormen op de tafel af en beginnen meteen met brood smeren. Ruben heeft net gegymd en hij heeft berehonger. Dat weet juf Carolien ondertussen en ze zorgt altijd voor voldoende boterhammen.

 

Grote jongen van 9 jaar
Ruben is een grote jongen van negen jaar. Hij sport graag. Alle sporten vindt hij leuk maar vooral voetbal. Hij wil later profvoetballer worden en veel geld verdienen. Op school heeft hij het lastig. Hij heeft de diagnose ADHD gekregen en vindt het moeilijk om stil te zitten.

Daarom is hij vaak blij op woensdag, omdat hij dan gym heeft. Vandaag is Ruben niet zo blij, merkt Carolien op. Ze kijkt naar hem en laat merken dat ze ziet dat hij niet lekker in zijn vel zit. Ze besluit even te wachten tot na het eten. De andere kinderen kletsen er lustig op los.

Ruben zegt niet veel. Normaal heeft hij het hoogste woord, maar vandaag is hij stil. Hij is in zijn eentje buiten en trapt wat tegen een bal. Carolien loopt naar buiten. “Hey Ruben, zal ik vragen of Daan ook buiten komt of wil je even alleen zijn?”

Verdrietig
Ruben haalt zijn schouders een beetje onverschillig op. “Maakt niet uit,” is het antwoord. “Wat hebben jullie gedaan vandaag bij de gym?”, vraagt Carolien in de hoop er iets meer uit te krijgen dan ‘maakt niet uit’. Dan ineens komt het hoge woord eruit. Ruben vindt taal en spelling moeilijk, maar rekenen lukte altijd wel. Hij vertelde altijd trots over de 3-sterren die hij was met rekenen. Nu hadden ze een toets gemaakt en was hij 2-sterren geworden. “Dit kan ik ook al niet,” zegt Ruben verdrietig. “En de juf heeft het ook nog op het bord gezet.” Carolien begrijpt zijn verdriet. “Dat is inderdaad niet leuk”, zegt ze.

Geloof in jezelf

Ruben is niet de enige met weinig zelfvertrouwen. Er zijn meer kinderen in de groep die denken dat ze iets niet kunnen of minder zijn dan de ander, zo werd vorig week duidelijk in het 10-minutengesprek. Carolien heeft hier iets voor bedacht. Voor de kinderen die het fijn vinden wil ze een kindermeditatie verhaal voorlezen uit De boodschap van de vogel. De meeste kinderen kennen het boek. Een aantal leerkrachten van De Sprenkelaar leest er geregeld uit voor. De helft van de groep wil naar het verhaal luisteren, genaamd Op de wolk (geloven in jezelf).

Wegvluchten
Het verhaal gaat over een kind dat even ‘wegvlucht’ van een moeilijke situatie op school. Het kind denkt dat hij iets niet kan terwijl de boodschap in dit verhaal juist is dat alle antwoorden in je zitten en je in jezelf moet geloven. Carolien kijkt naar Ruben. Hij heeft zijn hoofd op de tafel gelegd en ondanks zijn ADHD lukt het hem om het hele verhaal te luisteren. Als het verhaal afgelopen is en de kinderen weer rustig terug mogen komen en lekker uit mogen rekken, zegt Bente dat ze zich herkent in het verhaal. Ruben kijkt naar Bente. Hij zegt niks maar Carolien ziet genoeg. Ruben weet dat hij niet de enige is…

Bekijk hier het verhaal Op de Wolk uit De boodschap van de vogel en ga zelf aan de slag in de groep!

Mail & win!
Deze blog is geschreven door Kinder-en Jeugdcoach Marieke Martens, auteur van De boodschap van de vogel. Kindermeditaties, omdat haar bedrijf Ma.Ma 10 jaar bestaat mogen we 3 exemplaren weggeven van haar boek! Wil je kans maken? Mail dan naar mailenwin@kiddo.net!

Let op: reageren kan t/m 24 maart 2021.

Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]