Meer stakingen in kinderopvang

FNV-leden werkzaam in de kinderopvang zijn boos over het cao-akkoord dat kinderopvangwerkgeversorganisaties BK en BMK hebben getekend met de in de kinderopvang kleine vakbond CNV. Volgens de FNV staan hierin geen verbeteringen voor de aanpak van de hoge werkdruk in de kinderopvang op korte termijn. Daarom heeft de FNV ‘opgeschaald’, de bond staat in de actiemodus.
Meer stakingen in kinderopvang


Van de eerder aangekondigde estafettestakingen is alleen die in Noord-Holland doorgegaan. Vijfhonderd kinderopvangmedewerkers uit Noord-Holland en Flevoland hebben op 1 juli het werk neergelegd om te protesteren op de Dam in Amsterdam tegen onder meer de hoge werkdruk in de kinderopvang. Op 8 juli is er landelijk gestaakt, 3000 stakers uit het hele land kwamen in Nieuwegein bijeen. Daar is besloten verdere stakingen te organiseren.

De ondertekenaars van de nieuwe cao BK, BMK en CNV willen hun afspraken verbindend laten verklaren door de minister van SZW. Onderdeel van hun akkoord is een dringende oproep aan de overheid om snel te werken aan betere werkbare regels voor de kinderopvang die de werkdruk voor medewerkers aanmerkelijk moeten verminderen. In een gezamenlijke brief aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de GGD spreken de partijen van steeds hogere eisen en toenemende taken, terwijl daarvoor geen of te weinig uren worden gefinancierd. Dat leidt tot onaanvaardbaar hoge werkdruk en aanmerkelijk minder animo om in de sector te gaan werken, die toch al kampt met flinke personeelstekorten.

BMK en BK ‘zijn heel blij met dit mooie akkoord dat er nu ligt’. Dit geeft ‘rust in de sector en we kunnen nu verder om de werkdruk aan te pakken’. Naast 3 procent meer loon zijn kinderopvangwerkgevers en CNV tevreden over de afspraak voor 100 procent doorbetaling bij geboorteverlof voor partners, de grotere mogelijkheid drie weken aaneengesloten met vakantie te gaan, uitbreiding van recht op bijzonder verlof en toename van de niet-groepsgebonden uren.

Debbie van Leiden, FNV-bestuurder cao Kinderopvang, is minder blij: ‘Een cao met een loonsverhoging van 3 procent klinkt mooi, maar in het ondertekende cao-akkoord staan geen oplossingen voor de werkdruk op korte termijn. Er wordt alleen verwezen naar lange-termijnoplossingen vanuit de politiek. Dit kan jaren duren, terwijl een deel van die werkdrukproblemen niet eens in Den Haag kan worden opgelost. Denk aan de jaarurensystematiek en de beschikbaarheidsdag, die in de cao zijn geregeld.’

 
Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen![ ADVERTENTIE ]