Omgaan met huilende baby's: meer rust - minder prikkels!

Baby's krijgen na hun geboorte heel wat prikkels te verwerken. Consequente rust en regelmaat kan voorkomen dat jonge baby's onrustig worden of overmatig huilen. Medisch pedagogisch zorgverlener Kim Vervuurt schreef hiervoor 'PrikkelProofPlan', een praktische handleiding voor zowel ouders als professionals.
Omgaan met huilende baby's: meer rust - minder prikkels!


'Ik krijg ouders bij mij in het ziekenhuis die de avond daarvoor waren opgenomen met hun dochtertje Merel van net zes weken oud. Het is hun eerste kindje. Moeder werkt als lerares op een basisschool en vader draait wisseldiensten. Beiden zijn zeer betrokken ouders. Ze vertellen dat Merel veel huilt, bijna niet slaapt overdag, maar 's nachts gelukkig wel. Ze hebben drie verschillende soorten voeding geprobeerd en vier verschillende flessen. Vooral moeder heeft ontzettend veel vragen aan mij [...]. Ze heeft sterkt het gevoel dat ze het allemaal heel goed moet doen en dat ze het vooral goed moet weten. Het maakt haar erg onzeker [...]. Wanneer ik vraag hoe hun dag eruitziet, antwoordt moeder dat dit erg verschillend is. Ze zegt dat ze weet dat Merel meer moet slapen overdag, maar dat dit gewoon niet lukt. Ook durft moeder de deur niet meer uit te gaan om te gaan wandelen, want de ene keer valt Merel in slaap, terwijl ze de andere keer de hele boel bij elkaar gilt. Ouders zien dat Merel niet goed in haar velletje zit en zijn er eigenlijk van overtuigd dat er medisch iets aan de hand is, wat de onrust bij Merel versterkt... ze zijn de wanhoop nabij.'
Praktijkvoorbeeld, uit: PrikkelProofPlan

Kim Vervuurt is sinds 2004 medisch pedagogisch zorgverlener op de Kind- en jongerenafdeling van een ziekenhuis. Ze heeft zich in de loop van de tijd gespecialiseerd in onrustige baby's die veel huilen en uit balans zijn geraakt. Vanuit de kinderafdeling werkt ze nauw samen met de kinderartsen om ouders met onrustige baby's zo goed mogelijk te begeleiden. Veel jonge vaders en moeder zijn onzeker in hun nieuwe rol als ouders, heeft Kim gemerkt. 

 

Lees in dit artikel verder antwoorden op vragen als:

  • Hoe kun je als pedagogisch medewerker of gastouder ouders ondersteunen?
  • Welke tips kunnen professionals ouders meegeven en zelf ook toepassen in de babyopvang?
  • Is het PrikkelProofPlan toe te passen in de kinderopvang?
  • Wat zijn tips en tricks om een baby met darmkrampjes en andere lichamelijk ongemakken te troosten?

Kijk snel op pagina 34 en verder van KIDDO 3 (2019). Nog geen eigen KIDDO op je mat? Word gauw abonnee!

Meer weten over het boek PrikkelProofPlan? Klik dan hier!





Menu

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!



[ ADVERTENTIE ]